4,5 kg cukru rozpuścić w 12 l wrzącej wody, po ostudzeniu dodać 4 l płatków kwiatowych chabra bławatka, 3 cytryny umyte i pokrojone w plastry (bez pestek) + drożdże. fermentować.Co ciekawe, po zakończeniu fermentacji i przecedzeniu autor zaleca dolanie 6 l słodkiego czerwonego wina.
Wino Bławatkowe A
4,5 kg. cukru
Przepis na około 18 litrów wina.
12 l. wody
4 l. płatków kwiatowych chabra bławatka
3 cytryny pokrojone w plastry (bez pestek)
drożdże winne
4g. pożywki
Wino Bławatkowe B
2,5 kg. cukru
Przepis na około 10 litrów wina.
6,5 l. wody
2 l. płatków kwiatowych chabra bławatka
2 cytryny pokrojone w plastry (bez pestek)
3g. pożywki
Kwiaty chabra zawierają antocyjanidyny (barwnik błękitny), kwasy organiczne, sole mineralne, witaminy, garbniki, śluzy i flawonoidy. Chaber był rośliną leczniczą w czasach prasłowiańskich używaną do tamowania krwi, leczenia ran, ukąszeń węży itp. Z kwiatów można uzyskać niebieski barwnik do materiałów i farb. Obecnie potwierdzone jest działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwalergiczne i moczopędne. Gatunek ten pochodzi z rejonów śródziemnomorskich, ale rozpowszechnił się na całym świecie wraz z uprawą zbóż. Do celów leczniczych zbiera się pojedyncze kwiaty wyskubane z koszyczka (Flos Cyani sine calice). Zrywa się je ręcznie podczas słonecznej pogody i suszy rozpostarte cienką warstwą na siatkach w miejscu cienistym, przewiewnym lub w suszarni w temperaturze nie przekraczającej 35°C. Należy je przechowywać w miejscu suchym, w ciemności. Jest to doskonała roślina miododajna.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
kabus15