Ketchup pikantny.doc

(21 KB) Pobierz
Ketchup pikantny

Ketchup pikantny

 

Składniki:
- 2 kg mięsistych pomidorów
- 2 strąki czuszki
- 70 dag cebuli
- 2 główki czosnku
- szklanka octu winnego
- 4 łyżki cukru
- 3 płaskie łyżeczki zmielonego pieprzu
po pół łyżeczki: zmielonego ziela angielskiego, goździków, cynamonu i imbiru
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki soli


 Wykonanie:
Cebulę obierz, pokrój w ćwiartki, sparz wrzątkiem i osącz. Obierz też czosnek, a pomidory sparz, by łatwiej zeszła skórka. Wrzuć warzywa do rondla i - co jakiś czas mieszając - gotuj je przez 50 minut najpierw na dużym, a potem na niewielkim ogniu. Następnie przetrzyj same warzywa przez sitko, dodaj przyprawy i gotuj jeszcze pół godziny. Następnie wlej ocet i olej, wrzuć obrane ząbki czosnku, zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na 15 minut. Ponownie zagotuj i usuń czosnek. Bardzo gorący przecier nałóż do wyparzonych, gorących słoików i dokładnie je zakręć.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin