Ketchup pikantny
Składniki:- 2 kg mięsistych pomidorów - 2 strąki czuszki - 70 dag cebuli - 2 główki czosnku - szklanka octu winnego - 4 łyżki cukru - 3 płaskie łyżeczki zmielonego pieprzu po pół łyżeczki: zmielonego ziela angielskiego, goździków, cynamonu i imbiru - 3 łyżki oleju - 2 łyżeczki soli Wykonanie:Cebulę obierz, pokrój w ćwiartki, sparz wrzątkiem i osącz. Obierz też czosnek, a pomidory sparz, by łatwiej zeszła skórka. Wrzuć warzywa do rondla i - co jakiś czas mieszając - gotuj je przez 50 minut najpierw na dużym, a potem na niewielkim ogniu. Następnie przetrzyj same warzywa przez sitko, dodaj przyprawy i gotuj jeszcze pół godziny. Następnie wlej ocet i olej, wrzuć obrane ząbki czosnku, zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na 15 minut. Ponownie zagotuj i usuń czosnek. Bardzo gorący przecier nałóż do wyparzonych, gorących słoików i dokładnie je zakręć.
Karina-Alaska