Składniki:- 2 kg dojrzałych pomidorów,- 1/2 kg jabłek,- 3 średniej wielkości cebule,- 1 łyżeczka gorczycy,- 1 szklanka cukru,- 1/2 szklanki octu,- 1 łyżeczka cynamonu,- 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej,- 1/2 łyżeczki papryki mielonej łagodnej, słodkiej,- 1/2 łyżeczki soli.
Opis przygotowania:Pomidory, jabłka i cebulę po umyciu pokroić na plastry, wrzucić do naczynia, na którego dno wlewamy niewielką ilość wody. Gotować, gdy wszystko będzie miękkie zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito, dodać wszystkie przyprawy i gotować do zgęstnienia, mieszając, by się nie przypaliło.Gorący ketchup włożyć w małe, przystosowane do jednorazowej konsumpcji słoiczki i pasteryzować 15 minut.Po pasteryzacji odwrócić słoiki do góry dnem.
Karina-Alaska