Kuchnia - Przepisy Kurta Schellera (prawie 3 tys stron) cz.2.pdf

(33774 KB) Pobierz
144930757 UNPDF
Dietetyczne naleśniki
Składniki na 4 porcje:
szklanka chudego mleka
pół szklanki przegotowanej wody
białko 1-1,5 szklanki przesianej mąki
2 łyżki oliwy, sól
Dokładnie wymieszaj mleko z wodą, solą, oliwą, mąką i zostaw na kilka minut.
Ubij sztywną pianę z białek i delikatnie, ale starannie wymieszaj ją z przygotowanym ciastem.
Smaż naleśniki na rozgrzanej teflonowej patelni.
Przed podaniem posmaruj je ulubionym dżemem albo nadziej dowolnym farszem.
144930757.002.png
Grahamka na słodko
Składniki:
duża grahamka
łyżeczka margaryny
łyżka miodu lub dżemu
6 migdałów
2 łyżki serka śmietankowego
mandarynka (lub 5 dag pomarańczy, grejpfruta,
kiwi, truskawek, poziomek, malin, jagód)
owoc:
zielone jabłko
napój:
szklanka kawy z mlekiem lub mleka
Przekrój bułkę na pół i posmaruj ją cieniutko margaryną. Jedną połówkę posmaruj miodem i
posyp wcześniej pokrojonymi migdałami, a na drugą połówkę nałóż twarożek i cząstki
mandarynki.
Tak przygotowana grahamka najlepiej smakuje z jabłkiem i kawą z mlekiem.
144930757.003.png
Hiszpańska tortilla po polsku
Składniki na 4 porcje:
500 g mąki
3/4 kostki margaryny
4 łyżki śmietany
jajo, 100 g makaronu ryżowego
250 g szynki
mała cukinia
4 małe pomidory
curry, pęczek natki, olej, sól, pieprz
Z mąki, margaryny, śmietany, jaja i szczypty soli zagnieć ciasto i wstaw je na 3 godziny do
lodówki.
Cukinię i pomidory umyj, osusz, razem z szynką pokrój w kostkę oraz przypraw solą, pieprzem i
curry.
Do ciasta dodaj 1/3 warzyw i szynki, zagnieć je razem i uformuj 4 placki wielkości talerza,
kształtując dookoła podwyższony rant, jak w cieście na pizzę i posmaruj je olejem.
Makaron sparz, osącz, rozsyp na plackach i wstaw je na około 20 minut do nagrzanego do
200°C piekarnika. Po wyjęciu tortilli na każdej połóż resztę warzyw i szynki, skrop je olejem i
zapiecz przez kolejne 15 minut. Podawaj na ciepło posypane natką.
W piekarniku elektrycznym tortillę pieczemy, włączając jedynie górne ogrzewanie, gdyż w ten
sposób farsz ładnie się upiecze, a ciasto nie będzie twarde od spodu.
144930757.004.png
Jagodzianki na śniadanie
Składniki na 10 porcji:
50 dag mąki
szklanka mleka
8 dag drożdży
pół kostki masła
5 żółtek
27 dag cukru
szczypta soli
jajo
półtorej szklanki jagód
łyżeczka mąki ziemniaczanej
tłuszcz do blachy
Przygotuj ciasto: drożdże rozkrusz, utrzyj z połową łyżeczki cukru i łyżką mąki, dodaj połowę
mleka i wymieszaj. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Żółtka wbij do miski, dodaj pół szklanki cukru i sól. Miskę postaw na garnku z wrzątkiem,
ucierając zawartość przez 5-6 minut, aż do powstania pienistej masy. Wtedy zdejmij miskę z
garnka i odstaw do schłodzenia.
Mąkę, rozczyn i pozostałe mleko wymieszaj z masą jajeczną i wyrób ciasto, aż przestanie się
lepić do rąk. Naczynie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut.
Przygotuj nadzienie: jagody opłucz, osącz, włóż do miski, wymieszać z połową szklanki cukru i
mąką ziemniaczaną. Z powstałego ciasta uformuj gruby wałek, podziel go na porcje i ulep z nich
bułeczki. W każdej zrób wgłębienie, wypełnij łyżką nadzienia z jagód i dokładnie zalep.
Poukładaj bułeczki na natłuszczonej blasze i posmaruj je roztrzepanym jajkiem, posyp resztą
cukru i wstaw na 25 minut do piekarnika o temperaturze 180°C.
144930757.005.png
Kluseczki z papryką
Składniki:
10 ziemniaków (70 dag)
20 dag mąki pszennej
czerwona papryka
2 małe cebule (10 dag)
jajo
łyżka oleju
sól, pieprz
do polania klusek: 3 łyżki masła
Zacznij od przygotowania warzyw. Ziemniaki umyj i ugotuj w łupinach w posolonej wodzie.
Paprykę umyj, oczyść z gniazda nasiennego i drobno pokrój. Cebule obierz i posiekaj. Paprykę i
cebulę przesmaż na oleju, na niewielkim ogniu, tak, aby papryka się udusiła, a nie zrumieniła.
Duszoną paprykę z cebulą wyłóż na sito.
Ziemniaki przestudź i obierz. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę i wyłóż na stolnicę. Dodaj
mąkę, jajko, sól, pieprz i paprykę z cebulą. Szybko wyrób ciasto, a potem formuj wałeczki
grubości kciuka i krój na ukośne kluski - kopytka.
Kluski gotuj partiami we wrzącej, posolonej wodzie do chwili, aż wypłyną na powierzchnię. Przed
podaniem polej stopionym masłem.
144930757.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin