Składniki
4 x 200 g filetów z dorsza, bez skóry
50 g masła oraz dodatkowo do położenia na rybie
2 duże cebule, pokrojone w krążki
300 ml piwa
2 liście laurowe
50 g bułki tartej
sól i pieprz
Wykonanie
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C. Filety z dorsza układamy w płytkim naczyniu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.
Na patelni roztapiamy masło na małym ogniu i wrzucamy cebule. Następnie smażymy je przez mniej więcej 10 min, aż zmiękną, często mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia.
Na patelnię nalewamy piwo, po czym ponownie stawiamy ją na palniku. Zwiększmay ogień i gotujemy, aż ulotni się zapach alkoholu.
Zawartość patelni przekładamy do płytkiego żaroodpornego naczynia. Nastęnie wrzucamy liście laurowe i kładamy filety z dorsza.
Rybę posypujemy bułką tartą, następnie na wierzchu układamy kawałeczki masła. Pieczemy przez 20-25 min, aż ryba będzie gotowa, a skórka zrumieni się.
Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i piwem tego samego gatunku które użyliśmy do przygotowania potrawy.
balbin66