Dorsz zapiekany w piwie.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

4 x 200 g filetów z dorsza, bez skóry

 

50 g masła oraz dodatkowo do położenia na rybie

 

2 duże cebule, pokrojone w krążki

 

300 ml piwa

 

2 liście laurowe

 

50 g bułki tartej

 

sól i pieprz

 

Wykonanie

 

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C. Filety z dorsza układamy w płytkim naczyniu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.

Na patelni roztapiamy masło na małym ogniu i wrzucamy cebule. Następnie smażymy je przez mniej więcej 10 min, aż zmiękną, często mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia.

 

Na patelnię nalewamy piwo, po czym ponownie stawiamy ją na palniku. Zwiększmay ogień i gotujemy, aż ulotni się zapach alkoholu.

Zawartość patelni przekładamy do płytkiego żaroodpornego naczynia. Nastęnie wrzucamy liście laurowe i kładamy filety z dorsza.

 

Rybę posypujemy bułką tartą, następnie na wierzchu układamy kawałeczki masła. Pieczemy przez 20-25 min, aż ryba będzie gotowa, a skórka zrumieni się.

 

Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i piwem tego samego gatunku które użyliśmy do przygotowania potrawy.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin