zagadnienia testu z dietetyki 2.doc

(50 KB) Pobierz

1.                  Z czego powstaje Acetylo CoA

Acetylokoenzym A, acetylo-CoA, kwas octowy aktywny, octan aktywny, CH3-C(O)-S-CoA, tioester kwasu octowego i koenzymu A, ważny związek metaboliczny. Acetylokoenzym A powstaje podczas β oksydacji kwasów tłuszczowych lub dekarboksylacji oksydacyjnej kwasu pirogronowego. Jest przenośnikiem aktywowanej grupy acetylowej. Bierze udział w cyklu Krebsa. Ponadto jest wykorzystywany w organizmach żywych do syntezy acetylocholiny, cholesterolu, hormonów steroidowych.

2.                  Co jedzą ludzie bogaci

PRODUKTY NISKOTŁUSZCZOWE

3.                  Jaka dieta obniża śmiertelność (w co bogata dieta).

WARZYWA

OWOCE

BŁONNIK

ANTYOKSYDANTY

4.                  jakie są przyczyny chorób cywilizacyjnych

Stres

Nieprawidłowe funkcjonowanie systemu odpornościowego

Złe nawyki żywieniowe

Mała ilość ruchu

Psychika i charakter człowieka

Nadmiar przyjmowanych lekarstw i używek

Genotyp rodziców

Przeznaczenie – karma

Wpływ środowiska

Toksyny zawarte w żywności

Toksyczne obciążenie z powietrza i środowiska

Wpływy astrologiczne - miejsce i czas urodzin

Przeżyte negatywne emocje

Deprawacja uczuciowa

Infekcje

Obiążenia toksyczne przekazane przez matkę oraz psychika matki w czasie ciąży

5.                  Jaki wpływ na HDL ma dieta bogata w cukry

SPADA HDL

6.                  Jaki związek (Wit.) podnosi bioprzyswajalność żelaza

WITAMINA C

NISKIE PH

witaminy C (kwasu L-askorbinowego) B12  ???

7.                  Które suplementy stosuje się w regulacji masy ciała

BŁONNIK

L-KARNITYNA

8.                  Ile białka powinien jeść człowiek o masie 75 kg

0,75-0,8 g/kg masy ciała   Dla osób nie uprawiających sportu wyczynowo norma wynosi 1g białka na 1kg masy ciała

9.                  Jakie pokarmy są dozwolone w diecie niskokalorycznej

Pokarmy dozwolone w diecie niskokalorycznej:

·  Pieczywo jasne i czerstwe, sucharki, herbatniki

·  Drobne kasze: manna, jęczmienna, ryż, drobne makarony

·  2 % mleko zsiadłe i słodkie, mleko w proszku odtłuszczone, ser biały chudy

·  Jajka gotowane na miękko, w koszulkach, ścięte na parze, jaja sadzone, omlety

·  Mięso chude: wołowina, cielęcina, wieprzowina (w bardzo małej ilości), kurczaki; ryby: dorsz, leszcz, płastuga, sola

·  Szynka, polędwica, kiełbasa szynkowa

·  Masło, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa, wysokogatunkowa margaryna

·  Ziemniaki gotowane, puree, tłuczone

·  Marchew, buraki, kabaczek, kalafior, dynia, zielony groszek, szpinak, zielona sałata, pomidory

·  Jabłka, truskawki, morele, brzoskwinie, pomarańcze, banany, maliny, porzeczki

·  Cukier w bardzo ograniczonych ilościach, zamiast cukru miód, dżem

·  Łagodne przyprawy: sól, cukier, sok z cytryny, koper, kminek, wanilia, cynamon

·  Zupy jarzynowe, owocowe, bez zasmażek i nadmiaru cukru, z dodatkiem chudego mięsa

·  Potrawy duszone i gotowane bez zasmażania i pieczenia w tłuszczu

·  Kompoty, kisiele, musy, galaretki

·  Herbata, kawa zbożowa, napoje warzywne

Produkty zabronione w diecie niskokalorycznej:

·  Pieczywo razowe żytnie i pszenne, każde świeże pieczywo, grube kasze: pęczak, gryczana

10.              Jakie są zalecenia WHO odnośnie NaCl

0,05-0,2 mg uznaje się za wystarczające

11.              Ile % energii mają dostarczać węglowodany złożone, białka i tłuszcze w dziennej diecie

WĘGLOWODANY – 56-63% (50-60%)

BIAŁKA – 12-14% (12-13%)

TŁUSZCZE – 30% (30-35%)

12.              Jaka jest zawartość wody w tkance mięśniowej a jaka w tłuszczowej

TK. MIĘŚNIOWA 74-80%

TK. TŁUSZCZOWA 10-20%

13.              Dieta Kwaśniewskiego, jaka jest proporcja białek, cukrów, tłuszczy

BIAŁKA;CUKRY;TŁUSZCZE 1;0,5;2,5-3-5

Zalecane spożycie białka na dobę wynosi 30-50g (zalecane jest białko zwierzęce), w początkowym okresie po przejściu na tą dietę ilość białka może wynosić 100-130g i powoli powinno się ją redukować. Proporcje między białkiem - tłuszczem - węglowodanami powinny wynosić 1:2,5 - 3,5:0,5.

14.              Jakie są sygnały metaboliczne (głód/sytość)

KONCENTRACJA PRODUKTÓW PRZEMIAN WE KRWI

15.              termogeneza posiłkowa

Po posiłkach podstawowa przemiana materii rośnie, choć inne warunki, które na nią wpływają, nie zmieniają się. Ten proces nazywa się swoistym dynamicznym działaniem pożywienia (SDD), lub termogenezą posiłkową. Ten wzrost przemiany materii jest wynikiem wzmożonej pracy układu pokarmowego i nasilenia się procesów metabolicznych podczas trawienia, wchłaniania i przyswajania pożywienia.

16.              Narzędzia sterowania apetytem

17.              BCAABCAA - aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach

18.              Owo- i laktoalbumina, co to?

Laktoalbumina (białko mleka) - naturalna proteina pozyskiwana z mleka, o wysokiej zawartości kwasu mlekowego. Zawiera również osiem aminokwasów. Oktreślana jest mianem idealnej proteiny.

Owoalbumina, białko stanowiące główny składnik białkowy jaja kurzego.

19.              Uzupełnianie białek

Każdy posiłek w wyniku procesu trawienia i wchłaniania dostarcza mieszaniny aminokwasów, z której ustrój czerpie do celów biosyntezy. Z tego względu istotne są rodzaj i zawartość aminokwasów ograniczających określone nie dla pojedynczych białek pożywienia, lecz dla całego posiłku (-ów). W ten sposób można wykorzystywać zjawisko uzupełniania białek do zwiększania wartości odżywczej posiłków lub całodziennej diety. Produkty zbożowe, ubogie w lizynę, można np. uzupełnić dodatkiem produktów mlecznych obfitujących w ten aminokwas, jak to ma miejsce w przypadku śniadania (tab. 4.3.5.). Właściwość uzupełniania białek niepełnowartościowych wykorzystuje się przy planowaniu całodziennej diety. Stosując różnorodność produktów roślinnych i ewentualnie uzupełniając je produktami mlecznymi można uzyskać posiłki o wysokiej wartości odżywczej, co wykorzystuje się przy tzw. dietach wegetariańskich

20.              Margaryny – charakterystyka

Margaryna – produkt spożywczy należący do tłuszczów jadalnych. Wynalazł ją francuski chemik Hippolyte Mege Mouriés w 1869 roku. Jest to emulsja tłuszczowo-wodna wytwarzana poprzez katalityczne uwodornienie płynnych olejów roślinnych (rzepakowego, sojowego, palmowego, arachidowego i innych). Zawartość tłuszczu w margarynie wynosi 40-80%. Jako produkt roślinny nie zawiera cholesterolu. W zależności od składu ma konsystencję miękką (dostępna w handlu w pojemnikach z tworzyw sztucznych) lub twardą (sprzedawana w kostkach).

21.              EPA i DHA – źródła

Wśród naturalnie występujących wielonienasyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych wyróżnia się dwie grupy: omega-3 (n-3) i omega-6 (n-6). Ryby morskie są niemal jedynym i niepowtarzalnym źródłem specyficznych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 o symbolach: µ-LNA (kwas alfa linolenowy), EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy). Zwłaszcza EPA i DHA jako formy długołańcuchowe mają ważne znaczenie w organizmie człowieka. W naturze występują w algach i fitoplanktonie morskim oraz w znacznych ilościach w tłuszczach ryb i innych zwierząt morskich.

22.              Cholesterol – rola

utrzymuje czynność układu nerwowego, skóry, mięśni, serca, wątroby i jelit bierze udział w budowie hormonów płciowych wytwarza witaminę D i kwasy żółciowe umożliwiające prawidłowe trawienie tłuszczów.

23.              Glikogen

Glikogen, skrobia zwierzęca (C6H10O5)n, polisacharyd (węglowodany) zbudowany z reszt glukozy połączonych wiązaniem α-glikozydowym.

W stanie czystym glikogen ma postać bezbarwnego proszku, który pęcznieje w wodzie. Cząsteczki glikogenu posiadają silnie rozgałęzioną strukturę, składającą się z krótkich łańcuchów, liczących 12-18 reszt glukozowych.

Glikogen jest cukrem zapasowym, magazynowanym w wątrobie i mięśniach szkieletowych na drodze procesu glukogenezy lub glikoneogenezy. Pod wpływem adrenaliny glikogen oddziela pojedyncze cząsteczki glukozy (gliokogenoliza), które przedostają się z wątroby do krwi i następnie do tkanek, gdzie stanowią źródło energii.

24.              Zamienniki sacharozy – słodziki związki

zamienników sacharozy, takich jak ksylitol (słodkość 1; wartość energetyczna 4 kcal·g-1), sorbitol (słodkość 0,6-0,7; wartość energetyczna 3 kcal·g-1)

oraz sacharynian sodu (słodkość 200-550; wartość energetyczna 0 kcal·g

intensywne substancje słodzące, poliole lub fruktozę

25.              Zapotrzebowanie na glukozę, wydajność glukoneogenezy

26.              Bilans wodny, rola wody

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin