Pączki arabskie
Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki
szklanka jogurtu naturalnego
łyżeczka cukru
4 łyżki ciepłej wody
3 dag drożdży
szczypta soli
olej do smażenia
syrop:
szklanka cukru
3/4 szklanki wody
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka aromatu migdałowego
5 dag obranych zmielonych migdałów
Utrzyj drożdże z cukrem, rozprowadź je niewielką ilością ciepłej wody i odstaw na 10 minut. Dodaj mąkę, sól, jogurt oraz drożdże i wyrabiaj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Wtedy odstaw je do wyrośnięcia.
Cukier, wodę i sok z cytryny gotuj tak długo, aż powstanie gęsty syrop. Teraz wymieszaj go z aromatem i zmielonymi migdałami.
W rondlu rozgrzej olej i łyżeczką kładź pączki. Smaż je z obu stron na ciemnozłoty kolor, wyjmij łyżką cedzakową na talerz z bibułą. Po osączeniu pączków z tłuszczu polej je ciepłym syropem.
aanniiaaa91