Polska krasulka
Biszkopt:5 jaj1 szklankę cukru1 szklankę mąki1 łyżeczkę proszku do pieczeniaKarmel:puszkę zagęszczonego mleka słodzonegoKrem tiramisu:żółtka dwóch jaj250 g sera mascarpone (ja daje dwa serki)3 łyżki cukru pudru
Biszkopt: Odzielamy białka od żółtek i te pierwsze ubijamy do sztywności. Ciągle miksując dodajemy 1 szklankę cukru,a następnie dodajemy żółtka (wrzucając po jednym i dobrze mieszając).Dodajemy 1 szklankę mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.Karmel: Puszkę zagęszczonego mleka słodzonego wstawiamy do garnka i zalewamy wodą.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy (powinno lekko bulgotać) przez około 3 godzinyuzupełniając braki w wyparowanej wodzie (spokojnie - nie wybuchnie..Ale jest już w handlu gotowane mleko w puszcze , tylko należy je podgrzać i ciepłe wyłożyć na ciasto.)Wyjmujemy puszkę i czekamy aż nieco wystygnie (ale nie do końca, bo wtedy zawartość stężeje i będzie trudna w rozsmarowaniu).Po otwarciu mamy gotowy karmel.Krem tiramisu: Ubijamy żółtka dwóch jaj dodając 3 łyżeczki cukru. Ciągle mieszając dodajemy po łyżeczce 250 g sera mascarpone do uzyskania jednolitej masy kremowej.Po wystygnięciu kroimy ciasto w połowie wysokości i smarujemy dolną część przygotowanym kremem.Przykrywamy górną połową ciasta i smarujemy karmelem.
aanniiaaa91