Pastitsio, czyli grecka zapiekanka.rtf

(7 KB) Pobierz
Pastitsio, czyli grecka zapiekanka

Pastitsio, czyli grecka zapiekanka

 

Składniki na 9 porcji:

40 dag mielonego mięsa wołowego

38 dag makaronu (najlepiej rurki)

mała puszka (425 ml) pomidorów bez skórki

3 jaja

2 średnie cebule

po 4 łki tartego parmezanu, mąki i margaryny

2 łki oliwy

łeczka Rosołu z kury Instant WINIARY

pół łeczki cynamonu

po półczka tymianku i natki pietruszki

bek czosnku

l

pieprz

starta gałka muszkatołowa

 

Makaron gotuj przez 5 minut w rosole z kury instant. Potem go osącz i wymieszaj z jajkami i parmezanem. Dopraw do smaku pieprzem i gał muszkatołową.

 

Teraz rozgrzej na patelni oliwę, zeszklij drobno pokrojony czosnek i cebulę. Wrzuć mielone mięso, podsmaż. Następnie dodaj rozdrobnione pomidory, dopraw je solą, pieprzem i cynamonem. Gotuj 20 minut.

 

Na patelni rozgrzej tłuszcz, z mąki zrób zasmaż. Nasmaruj tłuszczem żaroodporne naczynie (25 x 15 cm) i wypełnij je połową ugotowanego makaronu. Przykryj warstwą mięsa i resztą makaronu. Na koniec posyp posiekanymi ziołami, polej sosem. Całość zapiekaj 40 minut w temperaturze 225°C.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin