Bułeczki z móżdżkiem.rtf

(7 KB) Pobierz
Bu³eczki z mó¿d¿kiem

Bułeczki z móżkiem

 

Składniki na 4 porcje:

4 małe bułeczki

50 dag móżku

10 dag masła

10 dag margaryny

2 cebule

2 jaja

10 dag twardego

ostrego żółtego sera

kilka liści sałaty

czarny pieprz ziarnisty i mielony

l

ocet

 

Móżek (najsmaczniejszy jest cielęcy) namocz w zimnej wodzie na godzinę, dokładnie umyj, oczyść z błon i drobno posiekaj. Przełóż go do rondla i zalej niewielką ilością wody, wsyp odrobinę soli, dodaj 5-6 ziarenek czarnego pieprzu, ł octu i gotuj do miękkości.

 

Na dużej patelni podsmaż na margarynie posiekane w drobną kostkę cebule, dodaj ugotowany móżek i duś na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie jednolita masa. Zanim zdejmiesz patelnię z ognia, wbij do masy 2 jaja, dopraw solą i pieprzem do smaku, i dokładnie wymieszaj.

 

Teraz zetrzyj żółty ser na drobnej tarce. Z bułeczek odetnij wierzchy i usuń miękisz, po czym środki cienko wysmaruj masłem. Każ napełnij farszem, posyp startym serem. Tak przygotowane bułeczki ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze i wstaw do gorącego piekarnika na 10-15 minut. Kiedy bułeczki się zarumienią, wyjmij je z piekarnika i przełóż na półmisek wyłony liśćmi sałaty. Podawaj gorące.

 

Jeśli nie przepadasz za móżkiem, do przygotowanego farszu możesz wykorzystać resztki gotowanego mięsa, na przykład wołowiny z rosołu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin