Gołąbki z grzybami.rtf

(6 KB) Pobierz
Go³¹bki z grzybami

Gołąbki z grzybami

 

Składniki na 4 porcje:

główka białej kapusty

pół szklanki ryżu

2 cebule

natka pietruszki

30 dag grzybów (podgrzybki, prawdziwki, koźlaki)

5 łek oleju

3/4 szklanki gęstej śmietany

czek natki pietruszki

l

pieprz

 

Ryż gotuj 5 minut w osolonym wrzątku, odcedź. Z kapusty starannie wykrój głąb, usuń zewnętrzne liście, tak przygotowaną kapustę przełóż do wrzątku. Teraz stopniowo zdejmuj duże liście i ścinać z nich grubsze nerwy. Resztę kapusty poszatkuj.

 

Cebulę posiekaj i podsmaż na 2 łkach oleju. Dodaj poszatkowaną kapustę i ryż. Całość smaż 5 minut, po czym dopraw do smaku i dodaj połowę natki.

 

Na każdy liść połóż po 2 łki nadzienia. Zwiń i przełóż do żaroodpornego naczynia. Skrop olejem i piecz 15 minut w 200°C.

 

Grzyby oczyść, pokrój i podsmaż na reszcie oleju. Zalej śmietaną i dopraw do smaku. Duś około 15 minut. Przygotowanym sosem polej gołąbki i piecz je 15 minut. Przed podaniem posyp resztą natki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin