Nadziewane pomidory
Składniki na 4 porcje:
8 średniej wielkości twardych pomidorów
10 dag bryndzy
10 dag twarożku
duża cebula
mała puszka tuńczyka w oleju
1/4 łyżeczki cukru
pęczek koperku
sól
łyżeczka pieprzu
Z umytych i osuszonych pomidorów zetnij wierzchy, a łyżeczką wydrąż miąższ. Wydrążone pomidory posyp solą i ustaw ściętą stroną do spodu, aby ściekł nadmiar soku.
Tuńczyka zmiksuj z bryndzą, twarożkiem, solą, pieprzem i cukrem na gładką, jednolitą masę, po czym dokładnie wymieszaj z drobniutko pokrojoną cebulą. Tym farszem nadziej pomidory, ułóż je na półmisku, przykryj folią i wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekoruj gałązkami koperku.
Ninoczka115