Paluszki makowe.rtf

(6 KB) Pobierz
Paluszki makowe

Paluszki makowe

 

Składniki na 4 porcje:

1,5 szklanki mąki

łka masła

1 dag droży

łeczka cukru

mleko

jajo

mak

gruba sól

 

Droże rozetrzyj z cukrem, mlekiem (ćwierć szklanki) i łki, po czym odstaw do wyrośnięcia. Mą wysyp na stolnicę, zrób zagłębienie, wlej rozczyn i roztopione masło oraz tyle mleka, aby ciasto było twardawe. Dokładnie je wyrób i odstaw do wyrośnięcia.

 

Z wyrośniętego już ciasta tocz cienkie wałeczki, po czym krój je na paluszki długości 10-15 cm. Każdy posmaruj rozbełtanym jajem i posyp makiem wymieszanym z grubą solą.

 

Układaj na wysmarowanej tłuszczem blasze i piecz do zrumienienia w temperaturze około 180°C.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin