Pomarańcze faszerowane po singapursku
Składniki:
8 pomarańczy
4-5 ząbków czosnku
75 dag mielonej wieprzowiny
3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
mielone: kolendra, chili
łyżka pasty krewetkowej
2 łyżki oleju
łyżka masła
8 listków sałaty
1-2 gałązki zielonej bazylii
sól lub Ziarenka Smaku WINIARY
Dokładnie wyszorowane pomarańcze sparz, osusz, przetnij na pół, delikatnie - nie uszkadzając skórki - wyjmij miąższ. Czosnek bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej teraz olej, wrzuć czosnek, chwilę smaż (ciągle mieszając), następnie dodaj mielone mięso i przyprawy: sól lub Ziarenka Smaku, kolendrę, orzeszki, chili, pastę krewetkową. Nadal stale mieszając, smaż na małym ogniu jeszcze około 15 minut.
Pomarańczowy miąższ pokrój w kostkę, usuń pestki, połącz z przestudzonym mięsem, bardzo dokładnie wymieszaj. Farszem nadziej połówki pomarańczy, ułóż na wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku (farszem do góry), wstaw do gorącego piekarnika, zapiekaj około 10 minut.
Przed podaniem ułóż na liściach zielonej sałaty, udekoruj listkami bazylii. Tak przygotowane pomarańcze są efektowną, gorącą przystawką.
Ninoczka115