Pomarańcze faszerowane po singapursku.rtf

(7 KB) Pobierz
Pomarañcze faszerowane po singapursku

Pomarańcze faszerowane po singapursku

 

Składniki:

8 pomarańczy

4-5 ząbków czosnku

75 dag mielonej wieprzowiny

3 łki posiekanych orzeszków ziemnych

mielone: kolendra, chili

łka pasty krewetkowej

2 łki oleju

łka masła

8 listków sałaty

1-2 gałązki zielonej bazylii

l lub Ziarenka Smaku WINIARY

 

Dokładnie wyszorowane pomarańcze sparz, osusz, przetnij na pół, delikatnie - nie uszkadzając skórki - wyjmij miąższ. Czosnek bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej teraz olej, wrzuć czosnek, chwilę smaż (ciągle mieszając), następnie dodaj mielone mięso i przyprawy: sól lub Ziarenka Smaku, kolendrę, orzeszki, chili, pastę krewetkową. Nadal stale mieszając, smaż na małym ogniu jeszcze około 15 minut.

 

Pomarańczowy miąższ pokrój w kostkę, usuń pestki, połącz z przestudzonym mięsem, bardzo dokładnie wymieszaj. Farszem nadziej połówki pomarańczy, ułóż na wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku (farszem do góry), wstaw do gorącego piekarnika, zapiekaj około 10 minut.

 

Przed podaniem ułóż na liściach zielonej sałaty, udekoruj listkami bazylii. Tak przygotowane pomarańcze są efektowną, gorą przystawką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin