Rolada z piersi indyka.rtf

(7 KB) Pobierz
Rolada z piersi indyka

Rolada z piersi indyka

 

Składniki na 8 porcji:

1 pierś indyka (około 1,5 kg)

duża cebula (10 dag)

5-6 ząbków czosnku

10 suszonych śliwek kalifornijskich

pół łki Bulionu drobiowego w płynie WINIARY

szklanka białego wytrawnego wina lub soku jabłkowego z kartonika

liść laurowy

łka zielonych oliwek bez pestek

1,5 łki suszonego oregano

2 łki soku z cytryny

2 łki oliwy

1 łeczka cukru

pół łeczki mielonego pieprzu, sól

Mięso umyj, osusz, natrzyj drobno posiekanym czosnkiem roztartym z solą, pieprzem i sokiem z cytryny, obłóż pokrojoną w plasterki cebulą i śliwkami, posyp pokruszonym liściem laurowym, przykryj i wstaw na noc do lodówki.

 

Schłodzone mięso uformuj, luźno obwiąż nicią, obsmaż na oliwie ze wszystkich stron, przełóż do rondla i polej tłuszczem z patelni. Dodaj cebulę i śliwki użyte do obłenia mięsa, podlej bulionem (pół łki bulionu w płynie rozprowadź według sposobu użycia w szklance wrzątku), wstaw do duszenia na niewielkim ogniu (pod przykryciem) przez około 40 minut. Następnie wyjmij mięso wyjąć z rondla i przełóż na talerz.

 

Sos przetrzyj przez sito, połącz z winem lub sokiem jabłkowym, dodaj cukier, pokrojone oliwki i wymieszaj. Włóż mięso z powrotem i poduś jeszcze przez 20-25 minut. Pod koniec duszenia posyp je oregano.

 

Podawaj z makaronem, ryżem ugotowanym na sypko lub frytkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin