Schab pieczony.rtf

(7 KB) Pobierz
Schab pieczony

Schab pieczony

 

Składniki na 12 porcji:

1,5 kg schabu środkowego bez kości

2/3 szklanki białego wytrawnego wina typu riesling

2 łki margaryny

3 łki miodu

4 łki płatków migdałowych

2 łki soku z cytryny

2 łki sparzonych, obranych migdałów

po pół łeczki utłuczonych goździków i ziela angielskiego

łeczka estragonu

Jarzynka do mięs WINIARY

pieprz

 

Mięso umyj, oczyść z tłuszczu i obwiąż białą bawełnianą nicią. Goździki i ziele angielskie zmieszaj z estragonem, pieprzem i Jarzynką do mięs. Mięso natrzyj przygotowaną mieszanką przypraw, po czym głęboko ponakłuwaj. Teraz polej sokiem z cytryny, a gdy mięso wchłonie sok - 2 łkami wina - całość odstaw na 2 godziny.

 

W brytfannie stop 1 ł margaryny, włóż do niej mięso, polej pozostałą stopioną margaryną i piecz 70 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Podczas pieczenia polewaj mięso najpierw wodą, a potem powstałym podczas pieczenia sosem.

 

atki migdałowe wrzuć do torebki foliowej, pokrusz wałkiem, a następnie połącz z miodem oraz ł wina. Otrzymaną pastą pokryj mięso (wcześniej zdejmij z niego nić). Do brytfanny wlej resztę wina, włóż migdały i piecz jeszcze 15-20 minut.

 

Upieczone mięso wyjmij z brytfanny, ostudź, pokrój w plastry, ułóż na półmisku i dowolnie udekoruj.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin