Masa śmietankowa.doc

(21 KB) Pobierz
Masa śmietankowa

                   Masa śmietankowa

 

Składniki na masę:

·         8 żółtek;

·         1 op. cukru waniliowego;

·         3 łyżki mąki pszennej;

·         1 op. budyniu śmietankowego;

·         500 ml mleka;

·         150 g cukru kryształu;

·         200 - 250 g masła;

·         4 łyżki waniliowej kawy cappuccino;

 

Wykonanie:

Szklankę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozrobić mąkę, budyń i żółtka. Powstałą mieszankę wlać do gotującego się mleka i całość zagotować. Ugotowany budyń wystudzić. Masło utrzeć na krem i cały czas ucierając dodawać stopniowo po trochę przestudzonego budyniu. Na końcu dodać kawę cappuccino i utrzeć. Można dodać troszkę spirytusu dla zaostrzenia smaku kremu.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin