Masa miętowa do ciast.doc

(20 KB) Pobierz
Masa miętowa do ciast

Masa miętowa do ciast

 

Składniki na masę:

·         1 litr śmietanki kremówki 30% lub 36%;

·         2 łyżki cukru;

·         0,75 szklanki syropu miętowego;

·         kilka kropli barwnika spożywczego w kolorze zielonym;

·         4 płaskie łyżki żelatyny instant;

 

Wykonanie:

Syrop miętowy zagotować, rozpuścić w nim żelatynę i przestudzić. Śmietankę ubić z cukrem i pod koniec ubijania dodawać stopniowo rozpuszczoną żelatynę oraz kilka kropli barwnika.

Do masy zamiast syropu można użyć cukierków miętowych. Wówczas 40 dkg cukierków miętowych i 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/2 l gorącej wody. Dalej postępujemy jak powyżej.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin