Ciasto wyśmienite z nutą pomarańczową.doc

(525 KB) Pobierz
Ciasto wyśmienite z nutą pomarańczową

Ciasto wyśmienite z nutą pomarańczową

SKŁADNIKI:
 

      ciasto :

·         8 jajek

·         3/4 szklanki mąki

·         3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

·         3/4szkalnki cukru

·         2 czubate łyżeczki ciemnego kakao

·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

·         1 cukier waniliowy

masa jabłkowa:

·         jabłka prażone 1.5 słoika o pojemności 1 litr

·         cukier waniliowy

·         6 czubatych łyżeczki żelatyny

·         cukier do smaku

·         1/4 szklanki zimnej wody

masa śmietanowa:

·         1,25 litr śmietany 30%

·         3 zagęstniki do śmietany

·         1 łyżka kakao

·         cukier puder do smaku(dałam 2 łyżki)

poncz:

·         przegotowana wystudzona woda

·         cukier do smaku

·         sok z cytryny

·         zapach

·         pomarańczowy

·         Można dodać alkohol

dodatkowo:

·         konfitura morelowa

·         olejek pomarańczowy kilka kropel

·         kilka kostek czekolady

 

 

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto :

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać cukier i dalej ubijać. Gdy białka będą sztywne dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijać, pod koniec dodać wymieszane obydwie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. podzielić ciasto na pół, do jasnej masy dodać czubatą łyżkę mąki, do ciemnej 2 łyżki ciemnego kakao. Blaszkę o wymiarach 25 x 40cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, piec około 40 min 180st. Ja piekłam 2 ciasta na raz, w dwóch takich samych blaszkach. Można najpierw zrobić ciasto jasne, oczywiście z połowy składników, następnie ciasto ciemne.

Ciemne ciasto nasączyć ponczem, wyłożyć zimną masę jabłkową, przykryć ciastem jasnym, nasączyć ponczem, posmarować bitą śmietaną ciemną, potem jasną.
wykonanie masy jabłkowej:

Jabłka wyłożyć ze słoików do garnka, podgrzać (dałam jabłka prażone bez cukru swojej roboty) Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie (1/4 szklanki) spęczniała dodać do wrzących jabłek razem z cukrem waniliowym i cukrem do własnego smaku, dokładnie wymieszać, wystudzić. wykonanie masy śmietanowej: Śmietanę ubić na sztywno, dodać puder do smaku, następnie zagęstniki, podzielić na dwie części, biała część ma być większa, do mniejszej dodać kakao i lekko ubić. Gotowe ciasto polać w kilku miejscach konfiturą morelową, wymieszaną z kilkoma kroplami olejku pomarańczowego. Wykałaczką porozciągać pajączki, Ostrym nożem maczanym we wrzątku, zrobić dowolną krateczkę, posypać startą czekoladą z orzechami. Smacznego.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin