zupy-przepisy.doc

(600 KB) Pobierz

 

Barszcz białostocki


 

·  4 - 5 jabłek

·  4 - 5 czerwonych buraków

·  1,5 litra wywaru z kości i włoszczyzny

·  1 łyżka margaryny

·  łyżka mąki

·  listek laurowy

·  filiżanka śmietany

·  kieliszek czerwonego wina

·  1 - 2 goździki

·  sól

·  cukier

    Sposób wykonania :

Umyte i obrane buraki i jabłka zetrzeć na tarce, poddusić na tłuszczu, oprószyć mąką, zalać wywarem, dodać przyprawy i gotować, aż będą miękkie.
Wlać czerwone wino, podprawić śmietaną i podać z ziemniakami posypanymi koperkiem.

 

Barszcz chrzanowy


 

·  50 dag kości

·  25 dag włoszczyzny

·  5 jaj

·  5 łyżek utartego chrzanu

·  25 dag wędzonki

·  4 ząbki czosnku

·  łyżka mąki pszennej

·  szklanka śmietany

·  listek laurowy

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Sporządzić wywar z kości i warzyw.
Do przecedzonego wywaru dodać starty chrzan, czosnek (roztarty z solą), pokrajaną wędlinę, ugotowane i pokrajane w paseczki jaja.
Zabielić śmietaną z mąką.
Zagotować i doprawić do smaku.

 

Barszcz czerwony na zakwasie z kapusty


 

·  80 dag buraków

·  2 litry wywaru z warzyw

·  szklanka kwasu z kapusty

·  szklanka śmietany

·  sól

·  cukier do smaku

·  łyżka mąki

    Sposób wykonania :

Umyte i obrane buraki pokroić w cienkie plasterki, zalać wywarem z warzyw oraz kwasem z kapusty, dodać sól i cukier do smaku, gotować około 30 minut.
Przestudzony barszcz zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować.
Podawać z podlanymi tłuszczem ziemniakami.

 

Barszcz czerwony z pierogiem



   barszcz:

·  1 kg buraków

·  15 dag włoszczyzny

·  10 dag wędzonki

·  25 dag kości

·  cebula

·  kilka grzybków

·  przyprawy
   pieróg:

·  3 szklanki mąki

·  2 łyżki oliwy lub masła

·  1 dag drożdży

·  sól

·  woda
   farsz:

·  główka kapusty

·  1 cebula

·  1 jajo

·  kilka grzybów

·  2 łyżki masła

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Barszcz:
Buraki obrać, posiekać drobno, posolić i lekko skropić winnym octem.
Odstawić na pół godziny, później zalać wodą i gotować 45 minut, (woda powinna przykrywać buraki na wysokość dwóch palców, nie więcej!).
Osobno ugotować ćwierć kg kości z oczyszczoną włoszczyzną w 2 l wody, dodając przesmażoną wędzonkę, cebulę i kilka grzybków, a pod koniec gotowania sól i przyprawy (kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i listek laurowy).
Wywar gotować na małym ogniu około 1,5 godziny, potem odcedzić i połączyć z ugotowanymi burakami.
Wówczas odstawić na kilka godzin, a nawet na całą dobę, bo barszcz najsmaczniejszy jest, kiedy przygotujemy go dzień wcześniej.
Pieróg:
W misce rozkruszyć trochę drożdży, zmieszać je ze szklanką mąki i rozprowadzić 0,25 szklanki ciepłej wody.
Posypać lekko mąką, przykryć miskę lnianą ściereczką i zostawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
Potem dodać 2 szklanki mąki, łyżeczkę soli rozpuszczonej w odrobinie wody rozmąconej z 2 łyżkami oliwy lub topionego masła.
Wyrobić dość ścisłe ciasto, wybić je mocno drewnianą kopystką, odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
Teraz ciasto wyjąć na osypaną mąką stolnicę, rozwałkować, nałożyć farsz, zawinąć zalepiając brzegi, posmarować po wierzchu oliwą, ułożyć na posmarowanej oliwą blasze i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia, a potem upiec na złoto-rumiany kolor (piec około 1 godziny).
Farsz:
Główkę kapusty podzielić na 4 części, ugotować, a po ostygnięciu odcisnąć dobrze z wody, drobno posiekać lub zemleć.
Doprawić solą i pieprzem, przysmażyć na tłuszczu z drobno posiekaną cebulą, posiekanym jajem ugotowanym na twardo i kilkoma ugotowanymi, również posiekanymi grzybami.
Dokładnie wymieszać.
Pieróg podawać gorący, pokrajany w grube plastry i polany roztopionym masłem.

 

Barszcz królewski


 

·  50 dag buraków ćwikłowych

·  litr rosołu z mięsa wołowego

·  2,5 dag grzybów suszonych

·  10 dag skórki chleba razowego

·  2 żółtka

·  8 dag rodzynek

·  ząbek czosnku

·  ziele angielskie

·  liść laurowy

·  pieprz, sól

·  lubczyk

·  tymianek

·  sok z cytryny

    Sposób wykonania :

W części rosołu ugotować obrane i pokrajane w plasterki buraki.
Grzyby ugotować oddzielnie w małej ilości wody.
Pod koniec gotowania rosołu dodać skórkę z chleba razowego, przyprawy, pozostały rosół i wywar z grzybów.
Po zagotowaniu przecedzić, dodać rodzynki, pokrajane w paski grzyby i zaciągnąć żółtkami.
Potem już nie gotować.
Doprawić sokiem z cytryny.
Podawać w filiżankach z grzankami.

 

Barszcz małopolski (Małopolska)


 

·  2 l wywaru z kości i warzyw

·  20 dag wołowiny bez kości

·  40 dag buraków

·  150 ml śmietany

·  20 dag białej kapusty

·  2 dag suszonych grzybów

·  2 dag mąki

·  5 dag fasoli perłowej

·  4 dag ketchupu

·  liść laurowy

·  ziele angielskie

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Buraki umyć, oczyścić, opłukać, zalać wodą, ugotować.
Następnie wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce.
Grzyby umyć, namoczyć, ugotować
Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny.
Potem ugotować w tej samej wodzie.
Mięso umyć, zemleć, zalać wywarem, ugotować
Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w kostkę kapustę oraz przyprawy.
Gdy kapusta będzie miękka, połączyć z burakami, grzybami pokrajanymi w paseczki, ketchupem, fasolą oraz śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, doprawić do smaku.

 

Barszcz mazowiecki z botwiną


 

·  0,25 kg mąki żytniej

·  1,5 litra przegotowanej wody

·  pęczek młodych buraczków

·  łyżeczka stołowa posiekanego młodego koperku

·  łyżeczka stołowa szczypiorku

·  sól do smaku

·  0,5 szklanki śmietany

·  2 jaja

    Sposób wykonania :

Mąkę zalać ciepłą przegotowaną wodą, postawić w ciepłym miejscu.
Oczyszczone i drobne pokrojone buraczki ugotować dodając pod koniec gotowania koper i szczypiorek, następnie rozprowadzić przecedzonym kwasem żytnim.
Zaprawić śmietaną z mąką, zagotować, dodać jaja ugotowane na twardo i pokrajane w ćwiartki.

 

Barszcz na maślance


 

·  1,8 litra maślanki

·  0,2 litra śmietany

·  4 dag mąki

·  10 dag cebuli

·  tłuszcz

    Sposób wykonania :

Maślankę roztrzepać, zagotować z kilkoma gałązkami pietruszki.
Dodać zrumienioną na tłuszczu cebulę.
Barszcz doprawić śmietaną wymieszaną z mąką zagotować.
Podawać z ziemniakami ugotowanymi w całości.

 

Barszcz polski z kurą


 

·  25 dag wieprzowiny bez kości

·  25 dag kości szpikowej

·  20 dag kiełbasy

·  7,5 dag cebuli

·  1 dag mąki

·  20 dag buraków

·  25 dag włoszczyzny

·  0,5 litra kwasu burakowego

·  0,5 szklanki śmietany

·  sól, pieprz

·  majeranek

·  liść laurowy
   zakwas:

·  50 dag buraków

·  1 litr wody

·  skórka z chleba razowego

    Sposób wykonania :

Przygotować zakwas: obrane buraki pokroić w cienkie plasterki i zalać przegotowaną ciepłą wodą, dodać skórkę z chleba razowego, przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu.
Zakwas jest dobry po 5 - 6 dniach.
Połowę buraków pokroić w słupki, ugotować razem z mięsem, warzywam...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin