POZYSKIWANIE MLECZKA PSZCZELEGO.pdf

(138 KB) Pobierz
biul18
BIULETYN NAUKOWY
Skrót: Biul. Nauk., Nr 18, 2002
POZYSKIWANIE MLECZKA PSZCZELEGO
METODĄ INTENSYFIKACJI PRODUKCJI
PASIECZNEJ
Maciej Siuda, Jerzy Wilde, Janusz Bratkowski
Katedra Pszczelnictwa UWM, Olsztyn
S ł o w a k l u c z o w e: mleczko pszczele, technologie pasieczne, ekonomika pszczelarska.
Streszczenie
W obecnej sytuacji rynkowej pszczelarze, aby zwiększyć rentowność pasiek, dążą do rozszerzenia
asortymentu wytwarzanych produktów. Mleczko pszczele jest produktem znakomicie pasującym do
podejmowania tego typu działań. Zagadnienia właściwości farmakologicznych mleczka są obecnie
dość dobrze opracowane. Znacznie mniej spotyka się danych w literaturze na temat czynników
sprzyjających pozyskiwaniu mleczka i warunków oraz technologii łatwego pozyskiwania tego produk-
tu przez pszczelarzy.
Produkcja mleczka w dużej mierze jest uzależniona od genetycznych predyspozycji pszczół.
Technologię pozyskiwania mleczka pszczelarz musi dostosować do prowadzonej gospodarki pasiecz-
nej oraz warunków klimatyczno-pożytkowych. Produkcja ta sprzyja efektywniejszemu wykorzys-
taniu pszczół i przy produkcji do 200 g nie wpływa na ilość odwirowanego miodu.
ROYAL JELLY PRODUCTION AS A METHOD OF APIARY PRODUCTION
INTENSIFICATION
Maciej Siuda, Jerzy Wilde, Janusz Bratkowski
Department of Apiculture, University of Warmia and Mazury in Olsztyn
K e y w o r d s: royal jelly, apiary management, beekeeping economics.
Abstract
Due to the present situation on the market, beekeepers try to widen the assortment of bee
products and to increase the profitability of apiaries. Royal jelly is one of these products which is
well-known for its special pharmacological properties. However, professional literature provides
scant information on factors conducive to its production, and technologies facilitating this process.
Royal jelly production depends, to a high degree, on the genetic predisposition of bees. The
technology of this production must be adapted to apiary management, as well as climate and nectar
flow conditions. Royal jelly production enables more effective use of bees and up to a level of 200
g does not affect the honey harvest.
82461924.001.png
20
Maciej Siuda, Jerzy Wilde, Janusz Bratkowski
Wstęp
W latach 50. i 60. naszego stulecia, po opublikowaniu w 1953 r. przez
francuskiego pszczelarza dr. Caillas broszury Pszczoły źródłem młodości
iwitalności , mleczko pszczele cieszyło się dużym zainteresowaniem. Nastała
wręcz moda na ten produkt, który był postrzegany jako lekarstwo na wszyst-
kie dolegliwości, zwłaszcza związane z procesami starzenia.
Mleczko pszczele zawiera wiele witamin, w tym kwas pantotenowy,
występujący w niespotykanej koncentracji, który wpływa na długość życia.
W stosunkowo dużej ilości występuje kwas nikotynowy i witamina H.
Witaminy B 1 ,B 2 ,B 6 ,B 12 , witamina C oraz kwas foliowy występują w mniej-
szych ilościach. W mleczku wykryto dużo biopierwiastków (dotychczas
22),m.in.:magnez,cynk,żelazo,miedź,mangan,aspośródmakroelementów:
potas, wapń i sód. Mleczko jest produktem o wysokich walorach odżywczych.
Dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów, cukrów,
biopierwiastków. Dzięki obecności substancji biologicznie czynnych, jak
enzymy, wolne kwasy tłuszczowe, kwasy nukleinowe i nukleotydy, korzystnie
wpływa na przemianę materii, a także procesy odnowy tkanek (K ĘDZIA ,
H OŁDERNA -K ĘDZIA 1992). Mleczko pszczele, ze względu na te liczne wła-
ściwości terapeutyczne, stanowi dobre uzupełnienie gamy oferowanych
produktów pasiecznych.
W obecnej sytuacji rynkowej pszczelarze, aby zwiększyć rentowność
pasiek,dążądorozszerzeniaasortymentuwytwarzanychwnichproduktów
(M ARCINKOWSKI 1994b, P IDEK 1988, W ILDE ,B RATKOWSKI 1996, W ILDE ,C I-
CHOŃ 1999). W ostatnim czasie najczęściej zaleca się pszczelarzom po-
zyskiwanie obnóży pyłkowych (B RATKOWSKI ,W ILDE 2001a, W ILDE ,C ICHOŃ
1999). Pozyskiwanie różnych produktów z pasiek nie tylko zwiększa asor-
tyment, ale również uniezależnia produkcję od warunków klimatycznych
(W ILDE ,B RATKOWSKI 1996). Pozyskiwane w pasiece różne produkty można
łączyć, oferując nowy produkt, często o podwyższonych właściwościach
zdrowotnych. Postępowanie takie ułatwia również sprzedaż produktów
mniej poszukiwanych. Oferowane łączone produkty (dwa w jednym) osiągają
zazwyczaj wyższe ceny i zwiększają możliwości uzyskania zysku w go-
spodarstwie pasiecznym (W ILDE ,C ICHOŃ 1999, B RATKOWSKI ,W ILDE 2001a).
Mleczko pszczele jest produktem dobrze pasującym do podejmowania tego
typu działań.
Zagadnienia jakości i właściwości farmakologicznych mleczka są obecnie
dość dobrze opracowane. Znacznie mniej spotyka się danych w literaturze na
temat czynników sprzyjających pozyskiwaniu mleczka, jak również warunków
i technologii łatwego pozyskiwania tego produktu przez pszczelarzy.
Pozyskiwanie mleczka pszczelego ...
21
Dyskusja i wnioski
W latach 1987-1992 nastąpiło pięciokrotne zmniejszenie produkcji mleczka
wPolsce(P IDEK 1992). Głównym czynnikiem braku zainteresowania pszczela-
rzy tym profilem produkcji był spadek ceny mleczka na rynkach światowych
i w Polsce. W tym czasie największym producentem mleczka pszczelego w świe-
cie były Chiny, które – dzięki bardzo taniej sile roboczej oraz wyselekcjonowaniu
linii pszczół o wysokich walorach użytkowych w tym kierunku produkcji
– dyktują jego cenę na rynkach światowych (P IDEK 1994). Jest ona utrzymywa-
na na poziomie ok. 40 USD, co czyni ten rodzaj produkcji pasiecznej nieopłacal-
nym w większości krajów, w tym i w Polsce. M ARCIKOWSKI (1994b) oszacował,
iż minimalna cena, przy której opłaciłoby się w Polsce produkować mleczko,
wynosi 120 $ za 1 kg. W tej sytuacji byłoby trudno konkurować polskim
pszczelarzom na rynkach światowych, niemniej jednak mogą się decydować na
podjęcie tej produkcji w celu rozszerzenia gamy oferowanych towarów lub
wykorzystać do wzbogacania mniej popularnych produktów.
Warunki biologiczno-pożytkowe produkcji mleczka
Na produkcję mleczka wpływa wiele czynników. Najważniejszymi są siła
i skład rodziny pszczelej oraz warunki klimatyczno-pożytkowe.
Mleczko pszczele jest wydzieliną gruczołów gardzielowych robotnic, którą
są odżywiane wszystkie larwy w wieku od 1 do 3 dni oraz matki przez cały
okres ich rozwoju larwalnego. Gruczoły gardzielowe uaktywniają się u młodych
pszczół (w wieku od 6 do 14 dni), po uprzednim spożyciu dużych ilości papki
miodowopyłkowej (C RAILSHAIM i in. 1992, C RAILSHAIM ,S TOLBERG 1989, K RÓL
1983). Po okresie wydzielania mleczka gruczoły te ulegają przekształceniu
i produkują enzymy trawienne. Najkorzystniejszym okresem do produkcji
mleczka jest przełom maja i czerwca. W tym czasie rodziny pszczele są już
dostatecznie silne i dużo jest młodych, nie wypracowanych robotnic.
Najwydajniejszym źródłem mleczka są mateczniki. W normalnych warun-
kach pszczoły budują miseczki matecznikowe i pielęgnują mateczniki podczas
nastroju rojowego. Przy produkcji mleczka wykorzystuje się ten sam mecha-
nizm. Zabieg polega na poddaniu rodzinie przygotowującej się do rójki mise-
czek z przełożonymi jednodniowymi larwami. Pszczoły opiekują się nimi,
obficie je karmiąc i odbudowując mateczniki. Po trzech dniach zabiera się
mateczniki z rodziny i wybiera mleczko. Z jednego matecznika można pozyskać
ok. 230 mg mleczka (E LSER 1929).
Sukces w produkcji mleczka w dużej mierze zależy od liczby przyjętych
larw. K RÓL (1974) stwierdziła, że pochodzenie rasowe rodzin wychowujących
22
Maciej Siuda, Jerzy Wilde, Janusz Bratkowski
ma duży wpływ na liczbę przyjętych larw. Według autorki, najlepiej na rodziny
wychowujące przeznaczać mieszańce międzyrasowe pszczoły kraińskiej i kau-
kaskiej z krajowymi, które zapewniają 2-, 3-krotnie wyższą liczbę przyjętych
larw niż czysto rasowe pszczoły krajowe. W latach osiemdziesiątych czołowi
producenci mleczka w Wielkopolsce często wykorzystywali pszczoły włoskie
lub ich krzyżówki. Przy produkcji mleczka do rodzin wychowujących poddaje
się jednorazowo 2-, 3-krotnie więcej larw niż podczas wychowu matek. Liczba
poddawanych larw zależy od siły rodziny wychowującej oraz sezonu. Jedno-
razowo najwięcej larw poddaje się do rodzin wychowujących będących w na-
stroju rojowym na przełomie maja i czerwca, później zaś systematycznie liczba
poddawanych larw się zmniejsza. Największy procent przyjętych larw uzys-
kiwał P XSCA (1970) w małych seriach, gdy jednorazowo poddawał wychowują-
cej rodzinie 10 – 20 larw. Przy produkcji mleczka zazwyczaj poddaje się od 60
do 100 larw, licząc się z mniejszym procentem przyjmowania larw. Pozys-
kiwanie mleczka zazwyczaj się kończy, gdy rodziny produkcyjne przyjmują
mniej niż 10 – 20% poddawanych larw. Przy produkcji mleczka w rodzinach
bezmatecznych zazwyczaj poddaje się larwy nie dłużej jak 3 – 4 tygodnie. Po
tym okresie mogą w rodzinach pojawić się trutówki fizjologiczne, co utrudnia
poddawanie do takich rodzin matek pszczelich.
Przy tej produkcji jest ważna również wielkość miseczek matecznikowych.
B URMISTROWA (1960) dowiodła, że w miseczkach o średnicy 10 mm pszczoły
składają dwa razy więcej mleczka niż w matecznikach założonych na komórkach
pszczelich. W EISS (1967) zalecał miseczki o średnicy 8,9 mm, w których osiągnął
najwyższy procent przyjętych larw. Przyjmowaniu larw sprzyja umiar-
kowany pożytek. Nadmiar nektaru może powodować zabudowywanie ramek
hodowlanych dziką budową i odkładanie w nich miodu, brak pożytku zaś
obniża procent przyjmowanych larw. W okresach bezpożytkowych można
podkarmiać rodziny wychowujące. W rodzinach produkcyjnych nie nastawio-
nych tylko na produkcję mleczka należy robić to bardzo ostrożnie. M ARCINKOW-
SKI (1994a) stwierdził, że podkarmianie rodzin w sezonie, nawet na sześć
tygodni przed wystąpieniem głównego pożytku, wpływa na obniżenie wartości
odwirowanego miodu. Do podkarmiania rodzin produkujących mleczko jako
dodatkowy produkt zaleca się używać syty lub ciasta miodowo-cukrowego.
Technologie pozyskiwania mleczka pszczelego
Mleczko pszczele, w zależności od intensywności prowadzonej gospodarki
pasiecznej oraz liczby wykorzystywanych pożytków, można prowadzić w rodzi-
nach z matką, rodzinach bezmatecznych i odkładach. W rodzinach z matką
mleczko pszczele produkuje się w miodni oddzielonej od rodni kratą od-
grodową, aby zapobiec ewentualnemu ścinaniu mateczników. Ekstensywnie
Pozyskiwanie mleczka pszczelego ...
23
produkcję, mleczka możemy prowadzić w okresie narastania nastroju rojowego
lub wówczs, gdy w okolicy stacjonowania pasieki nie występują pożytki towaro-
we. Produkcja mleczka w takich warunkach może stanowić jeden z zabiegów
przeciwdziałających rójce, albowiem nadprodukcja mleczka jest jednym z głów-
nych czynników ją wywołujących. M ARCINKOWSKI (1994b), postępując w ten
sposób, uzyskał średnio od rodziny 33,7 g mleczka (tab. 1).
Tabela 1
Table 1
Produkcja mleczka w zależności od intensyfikacji gospodarki pasiecznej (M ARCINKOWSKI 1994b)
Royal jelly production depending on the intensification of apiary management (M ARCINKOWSKI 1994b)
Pozyskane mleczko
Grupa – Group
Royal jelly production
(g)
I – ekstensywna produkcja mleczka przez 3 tygodnie w okresie
kwitnienia rzepaku
33.7
– extensive royal jelly production during 3 weeks of rape blooming
II – intensywna produkcja mleczka od zakwitnięcia rzepaku
do przekwitnięcia lipy
127.7
– intensive royal jelly production from rape blooming to linden
overblowing
II – intensywna produkcja mleczka od zakwitnięcia rzepaku
do przekwitnięcia lipy z przenoszeniem czerwiu
178.3
– intensive royal jelly production from rape blooming to linden
overblowing with brood transfer
W badaniach przeprowadzonych w Katedrze Pszczelnictwa UWM w Olsz-
tynie w ciągu tylko 10 dni od rodzin z matką pozyskano średnio po 20,7 g
mleczka (B RATKOWSKI ,W ILDE 2001b). Produkując mleczko w rodzinach
z matką, z powodzeniem możemy wydłużyć okres jego pozyskiwania. M ARCIN-
KOWSKI (1994b) dzięki temu zabiegowi uzyskał średnio 127,7 g mleczka,
a przenosząc dodatkowo plastry z czerwiem otwartym do miodni, obok pod-
dawanych miseczek matecznikowych, zwiększył ilość pozyskanego mleczka
średnio do 178,3 g od rodziny. W latach osiemdziesiątych czołowi polscy
producenci mleczka uzyskiwali nawet do ok. 1 kg mleczka od rodziny pszczelej.
Taką ilość mleczka uzyskiwano przez zasilanie rodzin produkcyjnych czer-
wiem z innych rodzin. Tak intensywne pozyskiwanie mleczka w zasadzie
uniemożliwiało pozyskiwanie innych produktów z pasieki.
Pozyskiwanie mleczka w rodzinach bezmatecznych można zastosować
w pasiekach stacjonarnych korzystających z określonych pożytków oraz
podczas wymiany matek w pasiece. Powstała przerwa w czerwieniu matek
sprzyja ograniczaniu siły rodzin w okresach bezpożytkowych oraz peł-
niejszemu wykorzystaniu głównego pożytku. Z obserwacji poczynionych
82461924.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin