Kieliszki.docx

(18 KB) Pobierz

Kieliszki - co lać w co?

Kieliszki - koniecznie z jednego kompletu - ustawiamy po prawej stronie nakrycia, nad sztućcami w kolejności podawania trunków (bliżej ręki ten który będzie użyty pierwszy), oraz w zależności od wysokości szkła (niższe z przodu). Zwykle są to kieliszek do wódki, do wina białego i wina czerwonego. W pobliżu powinien stać duży kielich do wody lub szklanka. W przypadku gdy zachodzi potrzeba użycia dodatkowych kieliszków (np. do szampana) są one dostawiane w trakcie. W sytuacji, gdy szampan jest jedynym podawanym alkoholem kieliszek stawiamy na początku. Nie stawia się na stole kieliszków do likieru, brandy i whisky (podaje się je do deseru).

 

http://www.restaurants.pl/ciekawostki/kieliszki/kieli1.gif
  A                B                C

Do wódek- stosuje się zarówno kieliszki na nóżce jak i bez o pojemności 30-60 ml - rys. A, B, C. Trzymamy za nóżkę lub za grube dno. W kieliszkach z nóżką podajemy wódki czyste i gatunkowe, w kieliszkach bez nóżki tylko czyste.
Wódki czyste podaje się zamrożone (zamrożone mogą również być też kieliszki), natomiast wódki gatunkowe podaje się w temperaturze pokojowej. Kieliszek napełniamy tak by do rąbka pozostało 3-5 mm.

http://www.restaurants.pl/ciekawostki/kieliszki/kieli2.gif
  A         B           C 

Do szampana i win musujących- stosuje się kieliszki zwane fletami. Mają pojemność 150-180 ml, są smukłe z reguły zwężające się ku górze - rys. A, B, C. Trzymamy za nóżkę, by dłonią nie rozgrzać trunku. Kieliszki napełniamy do 3/4 wysokości. Szampan powinien stać w wiaderku z lodem

http://www.restaurants.pl/ciekawostki/kieliszki/kieli3.gif
  A           B           C  

Do win czerwonych- stosujemy kieliszek z dużą , zwężającą się ku górze czaszą o pojemności 150-250 ml i dość krótka nóżką - rys. A, B. Do burgunda stosujemy kieliszek z pękatą czaszą o pojemności 100-150 ml i długą nóżką - rys. C.
Kieliszki trzymamy za czaszę bądź za nóżkę. W kieliszkach do wina czerwonego możemy podać wino białe. Napełniamy je do 3/4 kieliszka.

http://www.restaurants.pl/ciekawostki/kieliszki/kieli4.gif
  A                B                C

Do win deserowych i apereitif'u- stosuje się kieliszki przypominające kieliszki do wina czerwonego, ale mniejsze. Czasza ma pojemność około 100 ml. Rysunek A przedstawia kieliszek uniwersalny, Rysune B i C kieliszek do Porto, a rysunek D kieliszek do sherry. Aperitif pijemy przed posiłkiem, natomiast wina deserowe (sherry, wermut, porto) po posiłku. Kieliszki trzymamy za nóżkę. Podajemy w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem sherry które schładzamy podobnie jak wina białe). Napełniamy nie więcej niż do połowy kieliszka.

http://www.restaurants.pl/ciekawostki/kieliszki/kielisz2A.gif
  A           B           C            D

Do koniaków i brandy- stosuje się kieliszki z pękatą czaszą o pojemności powyżej 230 ml. Kieliszek trzymamy za czaszę. Do kieliszka wlewamy jedynie około 20-40 ml.

http://www.restaurants.pl/ciekawostki/kieliszki/kielisz2C.gif
  A                B                 C     

Do whisky("old fashioned", rocks-glass)- stosuje się szklanki w kształcie walca o grubym dnie i pojemności 150-220 ml. Szklanki te można również stosować do drinków, fantazyjnych koktajli oraz wszystkich alkoholi nalewanych na kostki lodu.

http://www.restaurants.pl/ciekawostki/kieliszki/kielisz2B.gif
  A            B          C       

Do likierów- stosuje się kieliszki zbliżone kształtem do kieliszków do wódki na nóżce, z tym że są znacznie smuklejsze. Pojemność czaszy nie powinna przekraczać 60 ml. Trzymamy je za nóżkę. Napełnimy do połowy kieliszka.

http://www.restaurants.pl/ciekawostki/kieliszki/kielisz2D.gif
  A                B                C

Do short drinków(sporządzane z samych alkoholi) - stosuje się kieliszki o rozszerzającej się czaszy i dość krótkiej nóżce - rys. A o pojemności czaszy do 150 ml. Napełniamy je tak by do krawędzi zostało nie mniej niż pół centymetra.
Do martini kieliszek ma charakterystyczny kształt rys B, podobnie jak do margarity rys. C.

http://www.restaurants.pl/ciekawostki/kieliszki/kielisz3-b.gif
  A                 B                C

Do long drinków(alkoholi rozcieńczanych) - stosuje się smukłe, duże szklanki o pojemności od 150 do 350 ml - rys. A, B, C. Napełnia się je do około 2 cm przed rąbkiem

http://www.restaurants.pl/ciekawostki/kieliszki/kielisz3d.gifhttp://www.restaurants.pl/ciekawostki/kieliszki/kielisz3e.gif
  A                B

Do hot drinków(gorący alkohol) - stosuje się szklanki z uszkiem o pojemności od 200 do 250 ml. Niekiedy maja odzielona podstawkę - rys. A.
Do fantazyjnych napojów alkoholowych - stosuje się: kieliszki ze smukłą wysoka czaszą rozszerzająca się ku górze - rys. B, szklanki do whisky, oraz w innych szklanych naczyniach o urozmaiconym kształcie

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin