przetwory z warzyw.doc

(155 KB) Pobierz
Ogórki z przyprawą do grilla

 

Ogórki z przyprawą do grilla

Składniki:

4 kg ogórków
1 kg cebuli
9 szklanek wody
1 szklanka soli
Zalewa:
6 szklanek wody
2 szklanki octu 10%
3 szklanki cukru
Przyprawy:
koper
liście laurowe
ziele angielskie
gorczyca
przyprawa do grilla (1 łyżeczka na słoik)

Sposób wykonania:

Ogórki w skórce pokroić w słupki. Cebulę pokroić na małe ćwiarteczki. Wszystko razem przełożyć do dużego garnka. Dodać wodę i sól. Razem wymieszać i zostawić na 3 godziny. Następnie wodę odlać.

Wodę, ocet i cukier zagotować. Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy, a następnie ogórki i cebulę. Zalać gorącą zalewą. Pasteryzować 10 minut.

Składniki wystarczą na około 7 słoików po 900 ml.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sałatka z kapustą i ogórkami na zimę

Składniki:

1 kg białej kapusty
1 kg ogórków ze skórką
½ kg marchwi
½ kg cebuli
½ kg pomidorów
½ kg czerwonej papryki
2 łyżki soli
1 łyżka cukru
1 szklanka oleju
1/3 szklanki octu 10%

Sposób wykonania:

Kapustę poszatkować. Ogórki wraz ze skórką i marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki przełożyć do dużego garnka. Dodać sól, cukier, olej i ocet. Wszystko razem wymieszać i zagotować. Gotować około 3 minut. Gorącą sałatkę nałożyć do czystych i suchych słoików. Pasteryzować około 5 minut.

Składniki wystarczą na około 9 słoików po 500 ml

Buraczki tarte z papryką na zimę

Składniki:

3 kg buraków
1 kg czerwonej papryki
½ kg cebuli
Zalewa:
½ litra wody
½ szklanki octu 10%
½ szklanki cukru
1 łyżka soli

Sposób wykonania:

Buraki ugotować w skórce i ostudzić. Obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę i cebulę oczyścić, opłukać i zmielić w maszynce do mięsa.

Do dużego garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier i sól. Wszystko razem wymieszać i zagotować. Następnie dodać zmieloną paprykę i cebulę. Wymieszać i razem gotować 10 minut. Do tego dodać starte buraki i gotować jeszcze 5 minut. Gorące buraczki nakładać do czystych i suchych słoików. Gdy ostygną zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut.

 

 

 

 

Buraczki w occie

 

Składniki:

2 kg buraków
Zalewa:
½ litra wody
½ szklanki octu 10%
¾ łyżki soli
6 ziarenek ziela angielskiego
½ łyżeczki gorczycy
3 liście laurowe

Sposób wykonania:

Buraki ugotować w skórce. Następnie ostudzić, obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do wody dodać ocet, sól, ziele angielskie, gorczyce i liście laurowe. Wszystko razem wymieszać i zagotować zalewę. Gorącą zalewą zalać starte buraki i wymieszać. Następnie nakładać buraczki do czystych i suchych słoików. Pasteryzować 10 minut

Marynowane ogórki z papryką

 

Składniki:

1 kg ogórków
1 średnia cebula
1 czerwona papryka
Przyprawy:
8 ziaren czarnego pieprzu
4 ziarna ziela angielskiego
1 czubata łyżeczka gorczycy
4 gałązki kopru
Zalewa:
6 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
¾ szklanki cukru
4 łyżeczki soli

Sposób wykonania:

Ogórki oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w ósemki. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Paprykę przekroić na pół i usunąć pestki. Umyć, osuszyć i pokroić w paski (szerokości 1 cm). Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy (do każdego słoika po 2 ziarna pieprzu, 1 ziele angielskie, ¼ łyżeczki gorczycy i 1 gałązce kopru). Do słoików z przyprawami włożyć kawałki ogórków, cebuli i papryki. Wodę zagotować z octem, cukrem i solą. Chwilę pogotować i gorącą zalewą zalać ogórki. Pasteryzować 20 minut.

 

 

 

Sałatka ogórkowa z curry

Składniki:

3 kg ogórków
5 dużych cebul
ok. 1 ½ łyżki soli
Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
3 szklanki cukru
3 łyżki curry
1 łyżka mielonego pieprzu
1 łyżka pieprzu w ziarenkach
3 łyżki słodkiej papryki w proszku
2 łyżeczki gorczycy

 

Sposób wykonania:

Ogórki umyć, osuszyć i wraz ze skórką pokroić w grube krążki. Cebulę obrać, umyć i pokroić w półksiężyce. Posolić ją, wymieszać i zostawić na 1 godzinę. Do dużego garnka wlać wodę, ocet i wsypać cukier. Następnie dodać curry, mielony pieprz, pieprz w ziarenkach, słodką paprykę w proszku i gorczycę. Wszystko razem wymieszać i zagotować zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucić pokrojone ogórki i cebulę (wraz z tym sokiem, który puściła). Wszystko wymieszać i razem pogotować jeszcze około 5 minut. Gorące wykładać do umytych i suchych słoików. Napełnione słoiki zakręcać i odwracać je do góry dnem na około 20 minut. Sałatki tej nie trzeba już pasteryzować.

Ogórki z curry

Składniki:

1 ½ kg ogórków
2 cebule
Zalewa:
1 litr wody
1 ½ szklanki cukru
1 ½ szklanki octu 10%
1 ½ łyżki soli
3 łyżki curry
Przyprawy:
listki selera
gorczyca

 

Sposób wykonania:

Ogórki umyć, wysuszyć i razem ze skórką pokroić w słupki. Wodę, cukier, ocet, sól i curry zagotować. Do gorącej zalewy wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do każdego słoika włożyć po listku selera, trochę ziaren gorczycy i pokrojone w słupki ogórki. Ostudzoną zalewę wymieszać i zalać nią ogórki w słoikach. Pasteryzować 2 minuty.

 

 

 

 

 

Sałatka z czerwonych buraków

Składniki:

1 kg czerwonych buraków
1 kg białej kapusty
½ kg marchewki
½ kg cebuli
1 szklanka octu
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
1 łyżeczka pieprzu
3-4 listki laurowe
5-6 ziarenek ziela angielskiego

 

Sposób wykonania:

Czerwone buraki i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, wlać ok. 6 szklanek wody i gotować ok. 20 minut. Następnie dodać poszatkowaną kapustę, drobno pokrojoną cebulę i przyprawy. Całość gotować ok. 20 minut. Gorące nakładać do słoików i odwracać do góry dnem. Po ok. 30 minutach odwrócić i .... do spiżarki.

Ketchup

Składniki:

2 kg pomidorów
3 średnie cebule
1 ½ łyżki soli
½ szklanki cukru
½ gałki muszkatołowej
4 goździki
6 ząbków czosnku
6 ziarenek ziela angielskiego
½ łyżki papryki (w proszku)
½ szklanki octu

Sposób wykonania:

Pomidory umyć, pokroić na duże kawałki, usmażyć i ostudzić. Następnie przetrzeć przez sito, dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek i resztę przypraw. Gotować do zgęstnienia, od czasu do czasu mieszając. Na 20 minut przed końcem gotowania dodać ocet. Ostudzić.

Ketchup dać do umytych i wysuszonych słoików. Zapasteryzować.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Papryka konserwowa

Składniki:

2 kg papryki
Przyprawy:
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz w ziarenkach
gorczyca
czosnek
marchew
olej
Zalewa:
2 ½ litra wody
1 ½ szklanki octu 10%
4 łyżki soli
4 łyżki cukru

Sposób wykonania:

Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić na ćwiartki lub w ósemki i opłukać. Włożyć do czystych i suchych słoików.

Do każdego słoika włożyć liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu, 1/3 łyżeczki gorczycy, pokrojony w plastry ząbek czosnku, 3 plasterki marchewki i 2 łyżki oleju.

Wodę wymieszać z octem, solą i cukrem. Powstałą zalewą zaleć paprykę w słoikach. Pasteryzować 10 minut.

Ogórki w zalewie musztardowej

Składniki:

2-3 kg ogórków
Zalewa:
1 litr wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
3 niepełne łyżki soli
5 łyżek musztardy
Przyprawy:
ziele angielskie
gorczyca
pieprz
liść laurowy
czosnek
chrzan
koperek
marchewka

Sposób wykonania:

Ogórki umyć, pokroić na "ósemki", na plasterki, lub zostawić w całości. Włożyć do słoików. Następnie do słoików włożyć przyprawy.

Przygotować zalewę: wodę, ocet, cukier, sól i musztardę wymieszać.

Zimną zalewą zalać ogórki i zapasteryzować.

Cukinia konserwowa

Składniki:

Cukinia
Włożyć do słoika:
liść laurowy
koper
2 ząbki czosnku
kawałek ostrej papryki
ziele angielskie
pieprz

Zalewa:
1 litr wody
¾ szklanki octu 10%
6 płaskich łyżeczek cukru
3 płaskie łyżeczki soli

 

Sposób wykonania:

Cukinię umyć, pokroić w paski (w skórce) i włożyć do słoika wraz z podanymi składnikami. Zalać gorącą, przyrządzoną w odpowiedniej proporcji zalewą i do piwnicy...

Sałatka z ogórków

Składniki:

4 kg ogórków
½ kg cebuli
20 dag marchewki
20 dag pietruszki z natką
20 ziarenek ziela angielskiego
20 ziarenek pieprzu
5 goździków
1 szklanka octu 10 %
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
3 łyżki sol

Marchew, pietruszkę i ogórki ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę. Wszystko razem połączyć. Dodać przyprawy i wymieszać.

Odstawić na 24 godziny. Następnie dać do umytych i wysuszonych słoików. Pasteryzować ok. 10 minut

 

 

 

Sałatka z zielonych pomidorów

 

 

Składniki:

1 kg zielonych pomidorów
2 średnie cebule
1 średnia papryka
½ litra wody
½ szklanki octu 10%
3 płaskie łyżki soli
7 łyżek cukru
liście laurowe
ziele angielskie
pieprz

 

Sposób wykonania:

Zielone pomidory pokroić w plasterki, a cebulę i paprykę w półplasterki. Wszystko razem wymieszać. Składniki zalewy połączyć i zagotować. Gorącą zalewą zalać sałatkę i odstawić na 2 godziny.

Do umytych i wysuszonych słoików nakładać sałatkę i pasteryzować ok. 25 minut.

Ogóreczki w sosie musztardowym

Składniki:

3 kg ogórków
Przyprawy:
liście laurowe
ziele angielskie
czosnek
koper
Zalewa:
1 litr wody
¾ szklanki octu 10%
¾ szklanki cukru
2 łyżki soli
5 łyżek musztardy
2 łyżki chrzanu

Sposób wykonania:

Ogórki umyć, osuszyć i pokroić w słupki. Włożyć do słoików. Do każdego słoika włożyć liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 plasterki czosnku i koper.

Wodę zagotować z octem, cukrem i solą. Ostudzić. Dodać do niej musztardę i chrzan, wszystko razem zmiksować.

Gotową zalewą zalać ogórki w słoikach, i niezakręcone słoiki zostawić na ok. 30 minut. Następnie zakręcić i pasteryzować ok. 5 minut.

Ogórki po żydowsku

Składniki:

ok. 3,5 kg ogórków
Przyprawy:
liść laurowy
ziele angielskie
gorczyca
1 cebula
2 marchewki
natka selera
Zalewa:
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10%
4 szklanki wody
1 łyżeczka soli

 

 

Sposób wykonania:

Ogórki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki, a następnie włożyć do słoików.

Cebulę pokroić w plastry, a marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do każdego słoika włożyć liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, plasterek cebuli, 1-2 łyżki startej marchewki i natkę selera.

Wszystkie składniki zalewy zagotować. Ogórki zalać gorącą zalewą i zapasteryzować.

Bigos z cebuli

Składniki

1 kg cebuli
czerwona duża papryka
40 dag kiełbasy lub boczku wędzonego
2 małe przeciery pomidorowe
3 łyżki słodkiej śmietany
tłuszcz do smażenia
sól pieprz
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
oregano

Cebulę obrać, papryk opłukać usunąć gniazda nasienne i pokroić w podłużne paski i dusić na patelni z dodatkiem  tłuszczu.
Kiełbasę lub boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na osobnej patelni na rumiany kolor. Dodać do cebuli.

Bigos dusić na małym ogniu, podlewać odrobiną wody.
Na końcu dodać przecier i przyprawy.

Można również dodać śmietanę w celu zagęszczenia potrawy.
Dusić jeszcze przez 5-10 minut.

Bób marynowany

 

Składniki

Bób - dowolna ilość

zalewa:
- 0,5 litra wody
- 1 dag soli
- 5 dkg cukru
- 0,05 litra octu (10%)
przyprawy:
- zielony koper
- ziele cząbru
- czosnek w ząbkach

(w ten sam sposób można robić marynowaną fasolkę szparagową-oczywiście pomijając łuskanie:))

 

Bób wyłuskać, wrzucić do wrzącej, osolonej wody i pogotować 3-5 min., odcedzić. Poukładać w słoikach i do każdego dodać trochę przypraw (gałązkę cząbru i kopru, ząbek czosnku)

zagotować wszystkie składniki zalewy, gorącą napełniać słoiki.
Pasteryzować 25 min.

 

Borowiki Marynowane

Składniki

Zalewa:

2 szkl wody
1 szkl octu
1/3 szlk cukru
2 małe łyżeczki soli
10 ziaren angiel,
6 liści laurowych
gorczyca- pół łyżeczki do słoiczka
Zalewę zagotować.

Grzyby oczyszczone obgotować w osolonej wodzie z odrobiną kwasku,odcedzić ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin