Przysmak Tygryska (paszteciki)
Danie wegetariańskie:
Autor: Grażyna Toruńczyk
Składniki:- Ciasto: 300 g mąki- 150 g margaryny do pieczenia- łyżeczka proszku do pieczenia- sól i pieprz- rozmącone jajko do smarowania Farsz: 500 g mielonego mięsa- cebula- sól i pieprz- łyżeczka tłuszczu do smażenia Sposób przyrządzania:Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na patelni, aż się ?zeszkli?. Dodaj mięso, sól i pieprz. Mieszaj i smaż, aż mięso nabierze beżowej barwy. Gotowy farsz podziel na 4 równe części. Z mąki, margaryny i pozostałych składników zagnieć ciasto. Połowę rozwałkuj na stolnicy (lekko oprószonej mąką), tak by otrzymać prostokąt 20 x 30 cm. Przetnij go wzdłuż na 2 paski szerokości 10 cm. To samo zrób z drugą połową ciasta. Każdy z czterech pasków ciasta nadziej jedną z czterech porcji farszu, wałeczek farszu układając wzdłuż ciasta. Posmaruj krawędzie ciasta rozmąconym jajkiem i owiń farsz. Zlep dokładnie brzegi ciasta. Ułóż paszteciki na natłuszczonej blasze. (Jeśli się nie mieszczą, możesz je przekroić). Posmaruj z wierzchu jajkiem. Piecz ok. 20 min, aż będą złotobrązowe. Paszteciki najlepsze są na ciepło. Przygotowanie - 30 min, pieczenie - 20 min.
misiek197920