Pyzy z serem Czyli kluchy ziemniaczane nadziewane serem Ok.3kg. ziemniaków Do farszu: Pół kilo sera białego Cebula Łyżka masła Sól Świeża bazylia lub zielona pietruszka. Ser rozetrzeć widelcem.Dodać cebulkę drobniutko pokrojoną i usmażoną Dodać jajko, posiekaną bazylię,posolić do smaku,dobrze wymieszać. Ciasto ziemniaczane Część ziemniaków ugotować i przecisnąć przez praskę.Drugą część zetrzeć na tarce i odcisnąć przez czystą lnianą ściereczkę. Wody nie wylewać.Gdy się ustoi,wtedy wylać,a krochmal który się osiadł na dnie miski dołożyć do ciasta. Do tego ciasta dołożyć tyle samo ziemniaków ugotowanych. Dobrze wymieszać ,posolić do smaku i robić duże kule,takie by się zmieściły w dłoni. Nadziewć je farszem serowym.Obtoczyć w mące. Wkładać od razu do gotujacej się wody. Gotować ok. 30-40 min. na wolnym ogniu.To zależy od wielkości klusek. Podawać można ze świeżo stopioną słoninką i przesmażoną cebulką.
misiek197920