wykład 7.PDF
(
1341 KB
)
Pobierz
Podstawy
Zarzdzania
Temat:
STRUKTURYORGANIZACYJNE
Wvkad
7
1.
Struktura
jednostek
organizacyjnych
przedsibiorstwa
W miarpowikszania
si przedsibiorstwa
ronie
liczba
stanowisk
roboczychi
dziaw.
Wzrasta
rwnie
|iczba szczeb|j
nadzoru.
7 arwnopracownicy,jak
i kieiownicy
coraz
bardziej
oddalaj
si od
kocowych
w1'rrikw
realizowanych
|.u..
w,"y..y p.uJo*,"y
powinni
dokadnie
znaelementy
procesw
produkcyjnych,
ktie realizrrji
n
i"i,
przedsibiorstwa.
Aby przedstawi
struktui
tych pwizan,
op.u.o-u.1"
si s"hemat
"ut"go
organlzacy1ny,
uwzgldniajcy
pipodstawowych
asp&tw
strukfury
organizacji.
1
. Podzia|pracy'
Kadyprostokt
odpowiada
osobie
lub komrce
odpowiedzialnej
za dan
cz
pracy
organizacj
i.
2.
Kierownicy i podwladni.
Linie
cigeozna
czajpodporzdkowanie
(kto
komupodlega,1.
3. Rodzaj
wykonywanej
pracy.
opisy prostoktw
wskuzuj
na roi:ne
zadanialub
obszary
odpow
iedzialnoc
i organizacji.
4' Grupowanie
segmentw
pracy'
Cao
schematuprzedstawia
podzia
dziaalnoscr
-
organizacji,
np.w ukadzie
fucjonaln1m
lub
regionaln1.rn.
5. Szczeb|e
zarzdzania.
Schemat
oejmuje
ia
hierarchi
kierownicz.
Wszyscy
pracownicy
podporzdkowani
jednemu
kierownikowi
znajduj
sinatpn samyn
szzeb|u
(poziomie)
zalzdzania,
nieza|eni
odich
miejscaw schemacie.
Schematyorganizacf
ne
majaswoje@(sianowi
njg!!.adny
obrazorganizacji.
nie
ujawniaj
nleformalnych
zwizkow
i kanijBtin
form*ji)
i@ofuo;wata;
otiesilc-,iopi",i
.
wielko
o,guni'u.ji,
,
zawieraj
wieIe
poy,tecznych
specjalizacji
pracy.
oszacowa
_^,
wskazwek),
ktre
czsto
sprzedmiotem
'po'
,p".Juii,t*
z
"ao.su
,*,a^,u.
1.1.
Formalna
struktura
organizacl,jna
-^
Wydziay
produkcyjne
mogby
formalnie
zorganizowane
wg
trzechpodstawowych
form
(f.un]<cji'.rpku
lub
wyrobu)
orazw postaci
maciewej.
a) struktura
wg
funkcji
_
TlPuj"
w
j9dnym
dzialewszystkic
h,
ktrzy zajmujsi
jednym
rodzajem
czynnoci
lub
kilkoma
zb|ionymi
cz}rnociami.
struktura
ta -oz"
.,"e
odrbne.dziay
produkcji,
marketingu
i.
sprzeiazy.
Kierownik
w
takiej ,1.nu.".
. .
odpowiada
za
sprzeda'
wszystkich
wywarzanych
przz
firmwyrobw.
b) Struktura
wg
wyrobu (ub
rynku)
skupia
w
jednejj.jn*t""
o."e;
wszystkich
zajmuj.9y.ch
si.produkcj
i marketingiem
*yro"tu
(lub
poke*nej
;i
;;;*,,
wszystkich
pracujcych
*
'g-n
regionie
geograficznym
luL wszystkic
'i.i,n-',:
i.v.
r'
,,
okrelonyn
rodzajem
klientw
-1np
orgizacja
ma odrbne
zakady,
s.oat.o*
chemicznych,
czystoci
i kosmetykw)'
c)
struktura
macierzowa,
*
!9..j .istniej
jednoczente
dwa
ukady.Stae
wydztay
O"/2---.r-.str,
.z
*
'a7'(
funkcjonalne
odpowiadaj
za
efekty
i pozim-zawodowy
swoich
jednostek,
nu.ou,t
ao
ra|izacji
konketnych
programw
tworzy si
doranie
z",poi
"uauni.o.''".'-.'Jt.u.u
nraclerzowa
wystpuje
w
organizacjach
znacznie
ruad,ziej
ni struttura
ru*c.ionaa
tut
.
2
?,^,
wg
wy.obw.
Jednak
niewiele
przedsibiorstw
stosujewycznie
jedn
z nich.
1.2.Formy
struktury
organizacyjnej
.
Strukturyprod.ukcyjne
podobniejak.struktury
zatzdzulia
maj
budow
hierarchiczn.
-organizac11nych
Powstaj
w
efekcie
eruoowanii
funkcji
.
obejmujcych
procesy
informacy.no.de
cyz1l1ne.
l:od.ta*
g-powania
fu
cji organtzacyjnych
s:
z)
.
intensyvvnosprzeinformacyjnych,
o
podobiestwo
fucj
i.
fucji'
itp.
Struktury
produkcji
i zarzdzanianie
powstaj
samodzielnie.Na
strukturprodukcln
skadajsi uwaruntowania,
ktre
muszby uwzgldniane
przy projektowaniustruktury
zarzdzania.oznacza
to, e ksztatujc
struktur
zarzdzania,przesdzasi o strukturze
organizacf
nej(czyli produkcyjno-administracyjnej)
.
Zgodno
kompetencji
faclrowychniezbdnyclrdo speniania
przedsibiorstwa.
Podstaw
wzajemnychre|acji,uzalenierl,przebiegworganizacy1.nych
i przepyi;vw
j
estpodziapracy.
Podziapracy zaleyod sposobugnrpowaniafunkcji w
jednostkach
zarzdzania.W
praktycenajczciej
informacfno-decyz)dnych
stosowanesnastujcekryteria
grupowanta:
.
wg funkcji, czyLiw
g
zgodnoci
procedury,
.
wg produktw, klientw, rynkw, co odpowiadagnrpowaniuwg intensyr,vnoci
sprze
informacyjnych |unkcj
i zarzdzani
a.
.
ktreodpowiadastrukturzeprodukcyjnej.
Z punktu widzenia potrzeb pektowania stnrkturyorganizacfnej najwazniejsz1mi
relacjarniszalenoci
wg proceswlubwyposazeniaprodukcyjnego,
organizacyjne,
ktreprzybieraj
formzalenoci
funkcjonalnych,
tzn
.
informaclinych,
.
doradczych,
.
operac).Jnych,
.
hierarchicznych,w1mikajz
po
dziauwadzynarozkazodawcz(stubow{
i regulacyjn.
2.Rodzajestrukturorganizacyjnych
hierarchicznych
wyrnia
si
pi
nastrujcychrodzajwstnrkturorganizacyjnych'
1.
Liniowe
-
Ze wzg|duna sposbuksztahowania
zalenoci
to: dua
koncentracja
rnorodnych
form
6isEi6fnych
w
zakresie stanowiskkierowniczych.Struktury
takie wystpujw
zarzdzaniu,najczciej
ich cechy charaktelystyczne
pracw produkcji
jednostkowej
przy
niewielkiej
pracochonrroci
{rzerrrie{lniczei\
z.-@!swe
-
funkcje zarzdzania,ze wzgldu na ograniczonliczb stanowisk
kierowniczych,realizujw nich wydzielone
jednostki,
ktre
przygotowuj
decyzje dla
stanowiskkierowniczych,kontroluj
ich wykonaniei
peni
funkcje doradcze.W zakreste
niektrychfunkcji mogmieuprawnientadecyz11ne.
Powstajewtedystruktura
liniowo-
(na
wiecie).
3. Funkcjonalne
_
w strukturachtego typu nie
respektuje
si zasady
jednoci
rozkazodawstwa,
poza
tym nie wystpujone
nigdy w skali caegoprzedsibiorstwa.
Wyaniajsi
wtedy,gdy kierownicy
zatrudnieni
na rnychstanowiskachkierowniczych
kierujrriezalenymiaspektamidziaatnoci
sztabowa,stanowicadominujce
rozwizaniestrukturalne
tej samej
jednostki
organizacyjnej
(takrol
jednostek
produkcyjnych.
4.
.Macierzowe
_
to struktwy,w ktrychlespektujesi
zasad
odgryvanp.dzia
jakoci
w stosunkudornych
jednoci
rozkazodawstwa.
Z
---!.,
reguyw strukturachmacierzowych
istnieje
podwjna
za|no
hierarchiczna,ale mog
powstawa
rwniestrukturytrjwyniarowe
w
syuacji,
gdy wystuj
Tone
przeboje
koordyrowania wspracy
jednostek
organizacyjnych.Szczeglnie
podatne na
wyksztacanie
sistrukturmacierzowychsobszaryfunkcine:
-
technicznego
przygotowaniaprodukcji,
-
produkcji,
_
sorzedav'
1,4
S.Zespolowe czy|i tzw,
struktury ogniw czcych.
Jeeli podstawow1tnsposobem
koordynowaniatych fucji
s dziaaniaregulacfne,
to wynagaj one zespoowego
przygotowania
i podjcia
decyzjt
przez
kierownikw
jednostek
organizacfnych
z nimi
powizanych.
Utrwalerrie
takiej
formy
prowadzi
douksztahowania
strukturyzespoowej.
Na
rysunku
zilustrowano
scharakteryzowane
powyej
sfukturyorganizacyjne.
Legenda:
2\
-
stanowiskakierownicze
.
sranowiskai komrki doradcze(szrcbowe)
Q
-
stanowiskai komrki wykonawcze
Qiniowe)
[
Rys. . Rodzaje
strukhrorganizacyjnych:
a)liniowa,
b) sztabowa,c) funkcjonalna,
d)macierzowa
[68,
s.90]
Typy struktur i ich pogrupowanie(Bielski)
STRUKTURY
HIERARCHICZNE
STRUKTURY
PoREDNIE
STRUKTURY
ORGANICZNE
liniowa
(przedmiotowa)
Dpvizjonalna
Zespow
zadaniowych
Fucjonalna
macrerzowa
sieciowa
Sztabowo-liniowa
LINIOWA
.
opierasi na zasadzie
jednoci
kierownictwa,eksponuje
1'
STRUKTURA
wizi
subowe
orazpenyzakres
uprawnie
i odpowiedzialnoci
kierownikwnawszystkich
szczeb|ach.
Kady pracownik podlega
tylko
jednemu
zwierzchnikowi,
a kudy
kierownik
odpowiadaza cao
zadan.
Grupowanieelementwoparto
na zasadzieprzedmiotowej.
przejrzystypodzia
wadzy,uprawnie
i odpowiedzialnoci;
Zn]ely
rea|izowanazasad'a
jednoci
kierownictwa.
Wady: wysokie
wymagania posiadania
wiedzy dla kierownikw,
ograniczenie roli
specjalistw,odlego
hierarchicznaprzekazu
informacji.
Zastosowanie:maeprzedsibiors|Wa
(rodzinne
,
zakad
rzemielniczy),
rwnie
wiksze
jeli
dziaajw prostyn i stabilnyrn
otoczeniu.
25
2. STRUKTURA LINIOWO-SZTABOWA
Istot
jest
uznanie koniecznoci
jakociowego
podziau pracy w
zarzdzanil,
przy
rwnoczesnym przestrzegani) zasada
jednoci
rozkazodawstwa.
Za|ety:
jednoznacznie
okrelonypodzia zada, uprawnie i odpowiedzialnoci,prostota i
przejrzysto
struktufy,szybkoprzekazywaniadecyzji' zachowanieautorytetukierownika.
Wady: ryzyko sporw midzy kierowrrikienri sztabem,ryzyko ignorowania sztabw przez
kierownikw liniowych, autonomizacja kornrek sztabowych, ryzyko znieksztacaniai
opnianiainformacji przez sztaby,
3. STRUKTURA FUNKCJONALNA
Podstaw wyonienia struktury fucjonalnej
(wieloliniowej)
jest
podzia pracy W
zarzdzalil oraz specja|izacja stanowisk kierowniczych wg zakesw funkcji. W t1m
przypadku sprz'enia
hierarchiczn)-ryni.
Zalety:.zwikszeniestopniakompetencjifaclrowychkierownikw
jako
wynik specjalizacji.
Wady:
-
dwoisto
funkcyjne rriepokyr;vajsiz za|enociami
rozkazodawstwa,
.
trudnociw
jednoznacznym
rozdzieleniufucji pomidzy stanowiskakierownicze,
-,,rozmycie''
odpowiedzialnoci
(wytik dwoistoci
rozkazodawstwa),
.
tendencje do rozrastaniasi aparatuzarzdzania.
Jednostka organizacyjna
_
zesp
pracownikw
wyposaonyw rodki
pracy,
zdolny do
samodzielnegodziaaa dla rcalizacji okelonegoprogramu.
Jednostka
produkcyjna
-
to
jednostka
skadajcasi z
jednego
lub kilku stanorvisk
roboczych, wykonujcych ten sam lub inny procestechnologiczny.
Jednostka administracyjna
-
to
jednostka
zajmljca si wycznie sterowaniem
(zatzdzaniem,
kierowaniem), obejmuje wydzielon cz procesu informacyjnego,
specjalizujesi
w
tym zakresie np. to
jednostka
zarzdu.
Jednostka administracyjno-produkcyjna
-
to
jednostka
produkcyjna, posiadajcawasny
ukadsterowania wraz z wyodrbnionyrrnkierowrrictwemw ukadziehierarchiczn},rnzakadu
lub przedsibiorstwa. Jednostka taka posiada spjnowwntrzn i samodzielno.W
stosunkudo otoczeniapotrzebujepomocy kierowniczej w przypadkachzagro'e
i zakcew
orodukcii.
26
Plik z chomika:
Orzeszek_T
Inne pliki z tego folderu:
wykład 1.doc
(78 KB)
wykład 2 a.doc
(32 KB)
wykład 2 b.doc
(99 KB)
wykład 2.doc
(72 KB)
wykład 3 a.doc
(85 KB)
Inne foldery tego chomika:
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin