Ćwiczenia z mikrobiologii dla biotechnologów.pdf

(279 KB) Pobierz
272983418 UNPDF
Program Ć wicze Ń z mikrobiologii dla biotechnologów
(II rok)
Ć wiczenie 1
Metody sterylizacji szkła laboratoryjnego i po Ż ywek mikrobiologicznych.
Podło Ż a i po Ż ywki mikrobiologiczne.
Praca w warunkach jałowych.
Ć wiczenie 2
Formy morfologiczne bakterii.
Podział bakterii na gram ujemne i gram dodatnie. Barwienie komórek bakteryjnych.
Budowa komórki bakteryjnej.
Ć wiczenie 3
Wpływ czynników fizykochemicznych na bakterie.
Ć wiczenie 4
Metody hodowli bakterii – w podło Ż u płynnym, hodowla beztlenowców
Posiew na szereg biochemiczny- badanie wła Ś ciwo Ś ci biochemicznych wybranych
pałeczek jelitowych
Morfologia kolonii bakteryjnych na ró Ż nych podło Ż ach mikrobiologicznych.
Ć wiczenie 5
Oznaczanie wra Ż liwo Ś ci bakterii na chemioterapeutyki (antybiotyki, sulfonamidy, fitoncydy,
bakteriocyny)
Bakteriofagi- oznaczanie wra Ż liwo Ś ci bakterii na bakteriofagi, miano lizatu fagowego,
streak-test.
Ć wiczenie 6
Podstawowe odczyny serologiczne.
Baketrie z rodzajów Neisseriae i Corynebacterium
Ziarniaki A,B,G-hemolizuj Ą ce.
Ć wiczenie 7
Zaliczenie – kolokwium (wspólne dla wszystkich grup)
Ć wiczenie 1
Przygotowanie do pracy w laboratorium mikrobiologicznym
Zapoznanie studentów z instrukcj Ą BHP
I. Metody hodowli mikroorganizmów - rodzaje podło Ż y mikrobiologicznych
( DEMONSTRACJA ):
a) podło Ż a płynne i stałe
b) podło Ż e zwyczajne (LA - Luria agar), wybiórczo-ró Ż nicuj Ą ce (MacConkey’a,
Chpmana), wybiórcze (selektywne; Sabouroda).
II. Sterylizacja w autoklawie i aparacie Kocha
Mamy do dyspozycji sze ŚĆ probówek z jałowym bulionem.
probówki: 1, 2, 3 nale Ż y zaszczepi Ć hodowl ą nocn ą Escherichia coli (po 100Μl),
probówki: 4, 5, 6 zaszczepi Ć hodowl ą nocn ą Bacillus subtilis (po 100Μl).
a) probówki 1 i 4 jałowi Ć w autoklawie przez 30 min. w temp. 121 o C
b) probówki 2 i 5 jałowi Ć w aparacie Kocha przez 30 minut.
c) probówki 3 i 6 - nie jałowi Ć (kontrola).
Probówki inkubowa Ć w wytrz ą sarce w 37 o C przez 24 godziny, a nast Ę pnie schowa Ć do
lodówki. Wyniki do Ś wiadczenia b Ę d Ą omówione na nast Ę pnych Ć wiczeniach. Hodowle
wyj Ś ciowe badanych bakterii równie Ż zostan Ą przechowane do nast Ę pnych Ć wicze Ń w
celu wybarwienia przetrwalników i wykonania preparatów mikroskopowych.
III. Sterylizacja przez s Ą czenie (DEMONSTRACJA)
IV. Posiew bakterii na podło Ż e stałe:
a) posiew redukcyjny Escherichia coli - ka Ż dy student wykonuje posiew na podło Ż u
LA
b) posiew w postaci murawy – ka Ż da para wysiewa na podło Ż e LA
- 0,1 ml hodowli E. coli
- 0,1 ml hodowli Bacillus subtilis (do wyboru bakterie po autoklawowaniu, po
gotowaniu w aparacie Kocha, hodowle kontrolne)
c) łapanie bakterii z powietrza ka Ż da para ma do dyspozycji 1 płytk Ę
d) posiew na skos E. coli .
e) posiew na słupek E. coli .
Ka Ż da para ma do dyspozycji 6 płytek LA
opaliĆ ezĘ
V. Obserwacja wzrostu mikroorganizmów , morfologia kolonii na podło Ż ach stałych i
płynnych
a) podło Ż e Chapmana - ( Staphylococcus, Micrococcus sp .)
b) podło Ż e McConkeya ( E. coli - lac + , Serratia marcescens ).
c) podło Ż e Sabourouda ( Candida sp., E. coli ).
d) Agar wzbogacony
Pałeczki
E.coli, Erwinia lej Ą ca si Ę , Serratia marcescens, Proteus vulgaris, Salmonella anatum,
Klebsiella oxytoca, Flavobacterium okeanokoites, Enterobacter spp. Pseudomonas
opaliĆ ezĘ
Inkubacja w odpowiednich warunkach
Wzrost bakterii
opaliĆ ezĘ
Posiew redukcyjny
272983418.001.png
aeruginosa, Pseudomonas spp. Brunatny, Pseudomonas spp.( Fluoryzuj Ą cy ),
Xanthomonas,
Laseczki
Bacillus subtilis, Bacillus cereus, Bacillus stearothermophilus, Bacillus spp.
Ziarniaki
Micrococcus sp, Micrococcus luteus, Staphylococcus aureus, Staphylococcus
epidermidis, Gafkya tetragena, Sarcina spp.
Dro Ż dzaki
Candida sp. Candida albicans .
Bakterie dnia:
Escherichia coli, Bacillus subtilis, Bacillus cereus, Bacillus stearothermophilus,
Bacillus spp.
WIADOMO Ś CI TEORETYCZNE.
1. Mycie i sterylizacja szkła laboratoryjnego.
a) szkło nowe - posiada odczyn zasadowy - eliminacja przez zanurzenie w 1% HCl lub 15
minutowe gotowanie.
b) szkło u Ż ywane - 24h moczenie w chromiance (dwuchromian potasu, kwas siarkowy i
woda).
Sterylizacja - (łac. sterylis - jałowy) - proces zabicia drobnoustrojów (formy wegetatywne i
przetrwalnikowe).
Metody sterylizacji:
a) fizyczne - sterylizacja cieplna (sucha) lub z par Ą wodn Ą ,
sterylizacja UV,
sterylizacja promieniami jonizuj Ą cymi,
sterylizacja ultrad Ź wi Ę kami.
b) mechaniczne (filtracja),
c) chemiczne (dezynfekcja).
Ad a) Sterylizacja cieplna-sucha:
* wy Ż arzanie (ezy, igły, skalpele)
* opalanie (brzeg probówki, bagietki)
* suszenie (szkło laboratoryjne)
140oC - 2,5h, 170oC - 1,0h
Sterylizacja par Ą wodn Ą
* gotowanie (strzykawki, instrumenty chirurgiczne)
* autoklawowanie (po Ż ywki)
0,7 atm. - 117oC; 3,0 atm - 134oC
* jałowienie w aparacie Kocha (po Ż ywki do 100oC).
Pasteryzacja - stosowana w celu zniszczenia form wegetatywnych w płynnych Ś rodkach
spo Ż ywczych (np. w mleku) - jednorazowe podgrzanie do 60-80oC.
Tyndalizacja - pasteryzacja frakcjonowana. Niszczy formy wegetatywne i przetrwalnikowe
3-krotna pasteryzacja w odst Ę pach 24h.
Sterylizacja UV (długo ŚĆ fali 250nm) - uszkadza struktur Ę kwasów nukleinowych (DNA) -
stosowana do sterylizacji pomieszcze Ń , naczy Ń z tworzyw sztucznych i plastikowych.
Najmniej odporne s Ą zarodniki ple Ś ni.
Ultrad Ź wi Ę ki - fale d Ź wi Ę kowe powy Ż ej 20 tys. Hz - metoda oparta na zjawisku kawitacji.
Polega na rozrywaniu roztworu przez powstanie w nim p Ę cherzyków gazów, co prowadzi
do mechanicznego rozerwania komórek od wewn Ą trz. Metod Ą t Ą nie mo Ż na zabi Ć
przetrwalników.
Ad b) Filtracja (podło Ż a płynne np. surowica, roztwór mocznika, witaminy) - przy filtracji
cz Ę sto stosuje si Ę podci Ś nienie.
* filtry z ziemi okrzemkowej (Berkefelda),
* filtry z porcelany (Chamberlanda),
* filtry teflonowe
* filtry ze spiekanego szkła (schotta),
* filtry membranowe (molekularne) - z pergaminu, Ż elatyny, błon zwierz Ę cych
(zatrzymuj Ą wirusy).
Ad c) Dezynfekcja (chemiczna metoda sterylizacji) - jest to proces oczyszczania
powierzchni stołów, narz Ę dzi od drobnoustrojów zdolnych wywoła Ć zaka Ż enie (nie niszczy
form przetrwalnych).
Na sił Ę działania Ś rodków bakteriobójczych (dezynfekuj Ą cych) maj Ą wpływ nast Ę puj Ą ce
czynniki:
* rodzaj i wra Ż liwo ŚĆ drobnoustrojów,
* czas działania Ś rodka chemicznego,
* temperatura Ś rodowiska,
* st ĘŻ enie Ś rodka dezynfekuj Ą cego.
Ś rodki dezynfekuj Ą ce pomieszczenia i przedmioty:
* kwasy i zasady - 10% roztwory zasad, mleko wapienne - niszcz Ą przedmioty
* Ś rodki utleniaj Ą ce - po zetkni Ę ciu z komórkami drobnoustrojów wydzielaj Ą zjonizowany
tlen, w wyniku czego nast Ę puje uszkodzenie struktury błon cytoplazmatycznych (niszcz Ą
te Ż przetrwalniki - działaj Ą tak jak ozon). Podchloryny, chloraminy, jodyna (10% roztwór
jodu), 3% woda utleniona.
* sole metali ci ĘŻ kich (głównie srebra i rt Ę ci) - precypitacja i inaktywacja białek.
* organiczne zwi Ą zki dezynfekuj Ą ce:
- alkohole - denaturacja białek.
- fenole i krezole - trucizny protoplazmatyczne - wchodz Ą w reakcje ze Ś cian Ą komórkow Ą
(niszcz Ą formy wegetatywne bakterii i grzybów, na przetrwalniki oddziaływaj Ą słabo).
Przykłady: fenol, lizol, formaldehyd.
* detergenty - czwartorz Ę dowe zwi Ą zki amoniowe (posiadaj Ą du ŻĄ aktywno ŚĆ
powierzchniow Ą ) - ł Ą czy si Ę je z chlorowcami. Uszkadzaj Ą błony komórkowe, ale nie
niszcz Ą spor. Przykłady: Zephirol, Desogen, Sterinol.
Ś rodki dezynfekuj Ą ce powietrze - gazy, para, aerozole - glikol propylenowy, trietylenoglikol,
podchloryn sodu, sterinol, kwas mlekowy.
Sił Ę działania zwi Ą zku dezynfekcyjnego okre Ś la si Ę przez porównanie jego działania do
działania fenolu - tzw. współczynnik fenolowy (stosunek najwi Ę kszego rozcie Ń czenia
badanego zwi Ą zku zabijaj Ą cego mikroorganizmy w ci Ą gu 10 min. do najwi Ę kszego
rozcie Ń czenia fenolu zabijaj Ą cego mikroorganizmy w 10 min.
2. Po Ż ywki i podło Ż a mikrobiologiczne.
Po Ż ywki (podło Ż a) - płynne lub zestalone mieszaniny zło Ż one z odpowiednio dobranych
składników, słu ŻĄ cych hodowli drobnoustrojów in vitro (w szkle).
Po Ż ywki musz Ą :
a) zawiera Ć zwi Ą zki od Ż ywcze (pierwiastki biogenne C,N,O,H,S,P). Jako Ź ródła w Ę gla,
azotu, aminokwasów i witamin stosuje si Ę pepton. Jest to produkt enzymatycznej
hydrolizy białek za pomoc Ą pepsyny i HCl. Jest to mieszanina proteaz, polipeptydów i
aminokwasów.
b) mie Ć odpowiednie pH (z reguły 7,2-7,4).
c) by Ć jałowe,
d) oby Ć izotoniczne (podobne ci Ś nienie jak w komórkach drobnoustrojów, zwykle uzyskuje
si Ę przez dodanie soli NaCl). Podło Ż e hipotoniczne (o ni Ż szym ci Ś nieniu osmotycznym,
ni Ż w komórkach) powoduje p Ę cznienie komórek, a nawet ich p Ę kanie. W podło Ż u
hipertonicznym (o wy Ż szym ci Ś nieniu osmotycznym, ni Ż w komórkach) nast Ę puje
kurczenie si Ę plazmy komórkowej i oddzielanie od Ś ciany komórkowej (plazmoliza).
e) by Ć jednorodne.
Podział po Ż ywek ze wzgl Ę du na charakter składników:
* naturalne (wyci Ą g z krwi, z tkanek ro Ś linnych i zwierz Ę cych, mleko),
* syntetyczne (mieszanina substancji organicznych i nieorganicznych),
* półsyntetyczne (mieszane).
Podział po Ż ywek ze wzgl Ę du na wymagania od Ż ywcze drobnoustrojów:
* proste - bulion od Ż ywczy, agar od Ż ywczy.
* zło Ż one - jak wy Ż ej plus witaminy, substancje wzrostowe itp. W Ś ród nich wyró Ż nia si Ę :
- podło Ż a selektywne (wybiórcze) - które zawieraj Ą 1 lub 2 składniki hamuj Ą ce rozwój
drobnoustrojów, które chcemy wyeliminowa Ć z hodowli.
- podło Ż a ró Ż nicuj Ą ce (identyfikacyjne) - zawieraj Ą charakterystyczn Ą substancje, która jest
enzymatycznie rozkładana wył Ą cznie przez okre Ś lone gatunki drobnoustrojów.
Autotrofy - nie wymagaj Ą do wzrostu zwi Ą zków organicznych.
Prototrofy - wymagaj Ą do wzrostu 1 zwi Ą zku organicznego (rosn Ą na ubogich po Ż ywkach).
Heterotrofy - wymagaj Ą do wzrostu obecno Ś ci w po Ż ywce zwi Ą zków organicznych: (cukry -
Ź ródło w Ę gla), (aminokwasy - ŻĄ dło azotu), witamin i innych.
Auksotrofy - to heterotrofy, które potrzebuj Ą poza jednym stosunkowo prostym zwi Ą zkiem
organicznym, jeszcze co najmniej jednego zwi Ą zku organicznego, jak np. aminokwasy lub
witaminy.
Hypotrofy - bezwzgl Ę dne paso Ż yty - bytuj Ą w organizmie gospodarza.
Podział po Ż ywek ze wzgl Ę du na konsystencj Ę :
- płynne (bulion, podło Ż e mineralne, brzeczka).
- stałe (zestalone) - agar, podło Ż e Ż elatynowe.
- półpłynne - zawieraj Ą 0,15-0,2% agaru.
Agar - wielocukier zawieraj Ą cy galaktoz Ę , reszt Ę siarczanow Ą , jony Ca+2 i Mg+2
(uzyskuje si Ę go z krasnorostów). Rozpuszczalny w wodzie w temperaturze 95 - 99oC,
krzepnie za Ś w temperaturze 45 - 49oC. Tylko nieliczne bakterie morskie i glebowe go
rozkładaj Ą . W Ś rodowisku kwa Ś nym ulega hydrolizie i traci zdolno ŚĆ do tworzenia Ż elu.
Ż elatyna - białko proste otrzymywane z chrz Ą stek. Rozpuszcza si Ę w ciepłej wodzie, a w
temperaturze 25oC tworzy galaretowaty Ż el. Jest upłynniana i rozkładana przez bakterie i
grzyby wytwarzaj Ą ce enzymy proteolityczne (hydrolizuj Ą ce białko). Nie nadaje si Ę do
hodowli drobnoustrojów, ale ma zastosowanie do badania proteolitycznych wła Ś ciwo Ś ci
drobnoustrojów.
Podło Ż e McConkey - zawiera sole Ż ółci, które hamuj Ą rozwój wi Ę kszo Ś ci bakterii. Na
bazie tego podło Ż a przygotowuje si Ę po Ż ywk Ę wybiórcz Ą i ró Ż nicuj Ą c Ą .
*wybiórcza - dezoksycholan sodu pozwala na rozwój pałeczek z rodzaju Enterobacteriae
( Ż yj Ą ce w przewodzie pokarmowym człowieka) i Enterocoki.
*ró Ż nicuj Ą ca - zawiera laktoz Ę i wska Ź nik barwny - czerwie Ń oboj Ę tn Ą . Bakterie lac+
(rozkładaj Ą laktoz Ę - zmiana zabarwienia po Ż ywki na kolor fioletowy), bakterie lac- (bez
Zgłoś jeśli naruszono regulamin