CIASTA
Ciasto na Karpia
1. Ugnieść świeży piernik z dodatkiem miodu i łyżeczką cukru.
2. Odrobinę szafranu, dwie łyżeczki stołowe mąki kukurydzianej i trochę cukru wrzucić do niewielkiej ilości przegotowanej wody. Dokładnie wymieszać.
3. Jeśli ciasto okaże się zbyt rzadkie, dodać mąki kukurydzianej.
4. Ugnieść miękisz ze świeżej bułki z dodatkiem białego sera. Dodać łyżeczkę zmielonych konopi i jedną łyżkę miodu.
5. Ponownie ugnieść ciasto.
Ciasto Uniwersalne
1. Obrane, gotowane ziemniaki ugnieść z żółtkiem.
2. odać łyżeczkę stołową cukru pudru i tyle samo mąki kukurydzianej.
3. Wymieszać, dbając o właściwą konsystencje.
Miękisz ze świeżej bułki wyłożyć na kawałek czystego płótna i zamoczyć w ciepłej wodzie. Po odsączeniu nadmiaru wody ugnieść ciasto przez płótno. Dodać substancje zapachowe.
Ciasto na Lina
1. Dwie-trzy łyżki stołowe mąki pszennej.
2. Łyżeczkę mąki kukurydzianej
3. łyżeczkę cukru pudru- dokładnie wymieszać, aż do uzyskania właściwej konsystencji.
Ciasto na Płoć
Piernik ugnieść z dodatkiem miodu, aż do otrzymania właściwej konsystencji. Mąkę ziemniaczaną lub ryżową ugnieść z dodatkiem oleju jadalnego aż do otrzymania jednolitej masy.
Przepis nr 1Jeżeli zjedzeniu całej paczki słodkich biszkopcików, wafelków (takich przekładanych) lub jakichkolwiek innych suchych ciastek zostanie wam woreczek z okruszkami, to nie wyrzucajcie ich tylko spróbujcie wykorzystać je jako dodatek do ciasta i zanęty.Do mąki dodajcie wody, sukcesywnie ugniatajcie aż do uzyskania konsystencji ciasta. Następnie należy dodać okruszki od wafelków (nie jest wskazane aby były przesiane na pył), dobrze wygnieść i ciasto gotowe. Ta przynęta ma kilka zalet - przygotowuje się ją w 3 minuty, a okruszki od ciastek dają jej odpowiednie natłuszczenie, konsystencję, niepowtarzalny słodki smak i intensywny zapach. Jeżeli okruchów jest dużo, nie zapomnijcie dodać ich do zanęty.
Przepis nr 2Gdy zostaniecie na wyjazd na ryby obdarowani pakunkiem z kawałkiem drożdżówki, to szybciutko możecie przerobić ją na skuteczną przynętę. Wystarczy przez kilka minut pougniatać drożdżówkę w ręce, lub sukcesywnie w trakcie łowienia odrywać małe kawałeczki, w palcach przerabiając je na ciasto. Warunek podstawowy - drożdżówka musi być pierwszej świeżości, ta kilkudniowa kruszy się i trudno z niej zrobić coś, co nadawałoby się do założenia na haczyk. To ciasto trzeba na łowisku przechowywać w woreczku foliowym, ponieważ ma skłonność do szybkiego wsychania.
Przepis nr 3Często po obiedzie zostają na talerzu ziemniaki. Ugniećcie takiego kartofelka dosypując mąki, a uzyskacie w ten sposób ciasto o wyjątkowo dobrej ciągliwości i spoistości.Pozwólcie też sobie na mały eksperyment. Zagniećcie do tego ziemniaka trochę sosu, który został z obiadu na talerzu. Z doświadczenia wiem, że białe ryby (a szczególnie leszcze) też lubią odmianę kulinarną. Sos chrzanowo-musztardowy, sok pomidorowo-majonezowy (taki co zostaje po sałatce z pomidorów), czy smażona cebula potrafią zadziałać o wiele silniej niż sklepowe atraktory (atraktanty?) typu wanilia, karmel itp.
PASTY
Pasta z żółtek Do dwóch surowych lub ugotowanych na twardo żółtek dodaje się pszenną bułkę bez skórki lub kawałek pytlowego chleba oraz dwa obrane ugotowane ziemniaki i trochę wody. Całość ugniata się tak długo, aż ciasto stanie się jednolite i miękkie. Zamiast wody wskazane jest dodać trochę oleju jadalnego. Ciasto z takim dodatkiem nie tak szybko na powietrzu wysycha.
Pasta z gotowanych ziemniakówDwa obrane, ugotowane ziemniaki ugnieść z dwiema łyżkami pszennej mąki. Można dodać żółtko jajka. Po nadaniu ciastu kulistego kształtu włożyć do wrzątku i gotować aż spłynie. Zalety tej pasty: dobrze trzyma się na haczyku i nieprędko wysycha.
Pasta na brzany (kiełbie, barweny)Do pszennej bułki bez skórki dodać tłustego żółtego sera z zapachem oraz trochę łoju zwykłego lub baraniego. Wygnieść do jednolitej masy.
Pasta słodzonaDo pszennej bułki dodaje się miodu lub syropu z cukru oraz cynobru albo barwnika jajecznego, używanego do wypieku ciast. Przed dodaniem barwnik rozpuszcza się w zimnej wodzie. Zamiast barwnika jajecznego można dodać szafranu. Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę.
Pasta z czosnkiemDo świeżej pszennej bułki bez skórki, ważącej około 100 g, dodać 2 gotowane i obrane ze skórki ziemniaki średniej wielkości. Przekręcić bułkę z ziemniakami kilka razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Utrzeć na miazgę 3 ząbki czosnku, wymieszać to z przygotowaną masą i dobrze ugnieść dodając kilka kropli jadalnego oleju. Na pastę tą doskonale biorą płocie, krąpie i leszcze.
Pasta z seraUtrzeć białego, dobrze wyschniętego sera, dodać łyżeczkę od herbaty miodu, pszennej mąki, łyżeczkę masła i tyle wody, aby móc ugnieść ciasto. Pasta ta stanowi dobrą przynętę na leszcze i karpie.
Pasta z płatków owsianychDo płatków owsianych lub owsianej mąki mocno przyrumienionej na ogniu dodaje się syropu ziemniaczanego i całość ugniata się jak ciasto. Pastę zakłada się na haczyk w małych, nieforemnych kawałkach.
Wszystkie pasty i ciasta trzymamy w płóciennych woreczkach żeby nie parowały. Jeżeli włożymy je do foliowych torebek to po godzinie ciasto zrobi się mokre i będzie kleić się do palców.
A teraz o przygotowaniu innych przynęt:
Prażone jagły (kasza jaglana)Ze względu na swoją barwę należą do dobrych przynęt na płocie, krasnopióry i krąpie, Kaszę jaglaną po zalaniu zimną wodą należy gotować na bardzo wolnym ogniu tak długo, aż woda całkowicie odparuje. Następnie wkładamy je do czystego gałganka i silnie zaciskamy. Po wystygnięciu kroimy na kawałki i zakładamy na haczyk.
Ziemniaki gotowaneSą niezawodną przynętą na karpie, płocie, krąpie leszcze i świnki. Należy gotować je w łupinie i przed założeniem na haczyk kroić na małe, niekształtne kawałki wielkości ziarnka kawy lub większe.
SerJest to dobra przynęta na płocie, krąpie, leszcze, brzany, pod warunkiem jednak, że zostanie odpowiednio przygotowana. Najodpowiedniejsze są sery pełnotłuste, żółte. Aby ser nadawał się na przynętę, umieszczamy go na dobę przed łowieniem w słoiku, zalewamy przegotowanym, zimnym mlekiem i zamykamy naczynie.
Parzona pszenicaParzenie pszenicy jest mało kłopotliwe, nawet w warunkach polowych. Do termosu wsypujemy 1/3 – 1/2 jego pojemności ziaren pszenicy i zalewamy wrzącą wodą. Pierwszą wodę, której temperatura obniży się nieco po ogrzaniu ziarna i naczynia, odlewamy, aby uzupełnić świeżym wrzątkiem. Ja ten proces trochę zmodyfikowałem. Przed włożeniem pszenicy do termosu zalewam ją w garnku zimną wodą i moczę przez około 4 godziny, następnie gotuję przez około godzinę i dopiero wtedy wkładam do termosu. Pierwszą wodę w termosie wymieniam po godzinie. Pszenicę wyjmuję z termosu po około 4 godzinach.
PRZEPISY
Przepis nr 1
Ugnieć 2 - 3 ząbki czosnku, dodaj mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj z odrobiną wody i oleju.
Przepis nr 2
Ugnieć kawałek świeżej bułki z dodatkiem łyżki stołowej anyżku, łyżeczki cukru.
Przepis nr 3
W bardzo małej ilości gotującej wody rozpuść torebkę cukru waniliowego, troszeczkę masła zagęść kaszę manną, którą potem na gorąco ugniataj.
Przepis nr 4
Miękisz razowego chleba wygniatamy z olejem przesmażonym razem z odrobiną drobno posiekanej cebuli.
Przepis nr 5
Miękisz białego chleba ugniatamy z silnie odstanym białym serem (zgliwiałym).
Przepis nr 6
Gotujemy szklankę wody z 4 łyżkami cukru i 1/3 szklanki kaszy jaglanej. Trzymamy to na małym ogniu, aż do rozgotowania się kaszy. Następnie do ochłodzonej papki dodajemy 2 - 3 rozgniecione na miał herbatniki, dwie łyżeczki oleju. Następnie dosypujemy mąki tak, aby trzymało się haczyka.
Przepis nr 7
Upiec w piekarniku duży ziemniak o żółtym miękiszu. Po wyjęciu z piekarnika szybko obrać i ugnieść gorący ziemniak z żółtkiem i ok. 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Przepis nr 8
2 łyżki stołowe mąki pszennej, 1 łyżki stołowej cukru, 1 żółtko i trochę oleju. Całość dokładnie ugnieść. Jeśli ciasto jest za twarde dodać odrobinę oleju.
Przepis nr 9
Ugnieść miękisz z bułki z białym serem, 1 łyżeczki siemienia konopnego i ok.1 łyżeczki miodu.
Przepis nr 10
Ugnieść ugotowanego ziemniaka z żółtkiem, 1 łyżką cukru pudru i 1 łyżką mąki kukurydzianej.
Przepis nr 11
Do kawałka czystego płótna włóż miękisz ze świeżej bułki, tyle samo mielonych konopi oraz troszkę oleju. Całość zamocz w ciepłej wodzie i długo ugniataj przez płótno.
Przepis nr 12
Biszkopt ugnieć z mlekiem, aż do otrzymania lekko kleistej masy. Można dodać trochę cukru.
Przepis nr 13
Świeży piernik ugnieć z dodatkiem miodu i cukru.
Przepis nr 14 (Jest to przepis zapomniany i dla wampirów, ale sprawdza się na liny)
Wsyp do naczynia 2 - 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżkę mąki kukurydzianej i jedną łyżkę cukru. Wszystko połącz świeżą krwią (może ktoś ze znajomych pracuje w zakładach mięsnych).
Przepis nr 15 (Znakomity na liny)
Włóż do naczynia jednakową ilość puree ziemniaczanego, mąki żytniej, puree z ugotowanego bobu. Dodaj środek wiążący składający się z cukry i miodu.
Przepis nr 16
Wyprażone na patelni płatki owsiane zagniatamy z ugotowanym ziemniakiem.
Przepis nr 17
Zimne, ugotowana ziemniaki ugniatamy z mąka na jednolitą masę, z której formujemy kulki i wrzucamy je do gotującej wody. Po ok. 2 - 3 minutach siekamy kulki nożem i zagniatamy powtórnie z larwami ochotki lub siekanymi dżdżownicami.
Są to najciekawsze przepisy z mojego zbioru, przetestowane i sprawdzone, dlatego też gwarantuje ich skuteczność.
Przygotowujcie ciasto zawsze ze świeżych i sprawdzonych produktów. Jeśli zrobiliście za dużo ciasta, to jego nadmiar możecie przechować w lodówce przez parę dni zawinięty w kawałek wilgotnej ściereczki. W ten sam sposób chronimy przed wyschnięciem ciasto na łowisku. W niektórych przypadkach bywa tak, że o skuteczności łowienia decyduje oryginalność przynęty, a przy tak, wydaje mi się bogatej ofercie przepisów, na pewno będziecie niepowtarzalni. Kawałek czosnkowego ciasta będzie odpowiedni nawet na podlodowe leszcze. Niech każdy, kto wybiera się na połów podlodowy, weźmie kawałek takiego ciasta, to może być ostatnia skuteczna deska ratunku w czasie, kiedy ryby nie chcą skusić się na nic innego.
(46% protein)40% kazeina15% kazeinian sodu10% lactalbumina20% koncentrat sojowy15% gluten pszenny
(52% protein)50% kazeina20% lactalbumina15% kazeinian wapnia10% gluten pszenny5% mleko w proszku
(43% protein)30% kazeina20% lactalbumina10% kazeinian wapnia10% koncentrat sojowy10% gluten pszenny20% mleko w proszku
(30% protein)30% mączka rybna20% mączka sojowa20% mączka krewetkowa20% gluten pszenny10% kazeina
(45% protein)20% kazeina15% kazeinian wapnia 30% mączka mięsna10% mączka z łubinu10% koncentrat sojowy15% gluten pszenny
B:19, T:7, W:261 kg mąki kukurydz.1 kg kaszy manny1 kg mąki sojowej35 ml Scopexu Roda Hutchinsona40 ml oleju słonecznikowegojajka i barwnik
B:34, T:6, W:40350g mączka kostna200g mleko w proszku400g otręby pszenne30g cukier4 jajkaaromat owocowy
B:12, T:2, W:66500g kasza manna250g mąka kukurydziana100g mąka sojowa100g mleko w proszku5-6 jajaromat,barwnik
B:39, T:2, W:39300g kazeina300g mąka sojowa350g mąka kukurydziana30g miód lub malasa20g skorupy z jaj4-5 jajaromat waniliowy
B:39, T:2, W:35250g kazeina250g mąka sojowa250g mąka pszennajaja,aromat
B:17, T:2, W:62500g mąka kukurydziana200g mąka tortowa300g mleko w proszku1-2 łyżki stołowe miodujaja,aromat
B:40, T:6, W:32500g mąka kostna(zmielony pokarm dla psów)300g mleko w proszku(kazeina)200g mąka tortowabarwnik5-6 jaj
B:9, T:2, W:59300g mąka pszenna250g mąka ziemniaczana200g kasza manna200g pokarm dla psówszczypta solijaja
B:9, T:3, W:68500g mąka pszenna300g kasza manna100g maka kukurydziana3-5 op.słodzonego kisieluowocwego(truskawka)jaja
B:9, T:2, W:73400g mąka kukurydziana400g mąka pszenna150g kasza manna50g cukier pudersuchy atraktorbarwnik 5-6 jaj
B:8, T:2, W:53300g kasza manna300g mąka pszenna200g mąka kukurydziana100g mąka ziemniaczanabarwnik,karmeljaja
B:16, T:2, W:65500g mąki pszennej500g mąki kukurydz.500g mleka w proszku2 łyżki stołowe miodu lipowegofiolka olejku anyżowegobarwnik żółty.5 jajek250g cukru
aisza24