●podwójna pierś kurczaka ●przyprawa do drobiu ●10 dag świeżej słoniny ●ugotowana marchew ●strąk czerwonej papryki ●młoda mała cukinia ●3 łyżki oleju ●2 łyżki masła
Mięso opłucz, osusz, przekrój w poprzek na pół, zbij tłuczkiem. Oprósz przyprawą do drobiu. Słoninę, marchew, oczyszczoną paprykę i cukinię pokrój w cienkie paski. Rozłóż je – po kilka pasków – na każdym płacie mięsa, zwiń dość ciasno w rulony, zepnij wykałaczkami lub obwiąż nicią. Obsmaż ze wszystkich stron na oleju z łyżką masła. Przełóż do rondelka, włóż resztę masła, podlej kilkoma łyżkami wody (lub bulionu z kostki), duś na małym ogniu 10 minut. Podawaj z ryżem lub makaronem i warzywami z wody.
sewulka