Sciatt.doc

(238 KB) Pobierz
Sciatt

Sciatt

- 300g maki gryczanej drobnej
- 200g maki zwykłej
- garść startego sera, najlepiej grana lub parmezan
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- kieliszek grappy (ja zastąpiłam wódką)
- szczypta soli dosyć duża
- woda
- olej arachidowy
- 300g sera Casera latteria (lub innego młodego chudego sera, np. Fontina czy Gouda)


    

 

 

 Ser pokroić w średnią kostkę i wstawić do zamrażarki na ok. 20 minut. Obie maki wymieszać z serem startym, grappa i sola. Dolewać wody cały czas mieszając by nie powstały grudki, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Powinno być niezbyt gęste i niezbyt rzadkie. Na patelni rozgrzać do bardzo wysokiej temperatury olej. Gdy juz osiągnie odpowiednia temperaturę dodać do ciasta sodę i ser w kostkach i dobrze zamieszać. Smażyć, aż będą złote. Obłupać widelcem sznurki ciasta i sera, by miały raczej regularny okrągły kształt. Podawać cieple.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin