Owoc KAKI.rtf

(1 KB) Pobierz

KAKI

 

 

Dziś tak jak tydzień temu postanowiliśmy zapoznać się z nowymi owocami, dostępnymi w naszych polskich sklepach, w nasze ręce wpadł m.in. owoc przypominający pomidora... żółtego pomidora :)

Owoc ten nazywa się Kaki (Hurma wschodnia, Hebanowiec wschodni)

Uprawiany jest w regionach klimatu subtropikalnego

Do Polski owoc ten sprowadzany jest we wrześniu i październiku z Hiszpanii i Francji, od lutego do kwietnia z Brazylii, od kwietnia do czerwca z Chile i Nowej Zelandii, od maja do lipca z Peru, od września do grudnia z Kalifornii i Florydy.

Dojrzały owoc ma skórkę żółto-pomarańczowa, na kielichu ewentualnie z zielonym przebarwieniem, jest miękki, ale nie za miękki, szklisty, słodki i soczysty.

Jadalny na surowo, bez skórki. Można dodawać do owocowych sałatek.

Przechowywanie do 2 dni w lodówce. Dojrzewa 2-3 dni w temperaturze pokojowej.

 

Owoc ten jest inny niż wszystkie, na pierwszy rzut oka myślałam, że ktoś się pomylił i położył pomidorki między owocami :)

W smaku słodki, nawet bardzo słodki, dla mojego Tomka smakuje trochę jak dynia.

Chyba więcej jak jeden nie dała bym rady zjeść na surowo... Jednak na 100% będzie idealny do sałatki owocowej, albo jakiegoś deseru i jeszcze kiedyś zagości w mojej kuchni :)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin