Pizza ekspresowa.rtf

(6 KB) Pobierz
Pizza ekspresowa

Pizza ekspresowa

 

Składniki na 4 porcje:

8 kromek pszennego chleba tostowego

40 dag pieczarek

4 pomidory

mała cebula

3 łki oleju

4 trójkąciki sera topionego kremowego (bez dodatków)

Jarzynka WINIARY

pieprz

tymianek

 

Pieczarki oczyść (młodych kapeluszy nie obieraj ze skórki), opłucz, odsącz i drobno pokrój. Cebulę obierz, posiekaj i wrzuć na patelnię z rozgrzaną połową oleju. Gdy cebula zrobi sięocista, dodaj pieczarki, dopraw je Jarzynką i pieprzem. Pomidory umyj i pokrój w plasterki.

 

Na dużej formie wysmarowanej resztą oleju rozłóż pojedynczą warstwę pieczywa, kromkę tuż obok drugiej. Wyłóż teraz pieczarki, przełóż pomidorami i pokrojonymi w cieniutkie plasterki serkami. Posyp tymiankiem, skrop olejem i wstaw do nagrzanego piekarnika mniej więcej na 15 minut. Ser powinien się stopić, a spód pizzy lekko zrumienić. Podawaj na ciepło z dodatkiem np. zielonej sałaty.

 

Pizzę możesz przyrządzać z innymi dodatkami, np. resztkami wędlin lub pieczonego mięsa, rybądzoną, jajami ugotowanymi na twardo.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin