Brokuły z warzywami na gorącoSKŁADNIKI* 1 kg brokułów* 750 g marchwi* 3 łyżeczki migdałów w płatkach* 100 g sera pleśniowego (np. rokpol)* 250 ml mleka* szczypta gałki muszkatołowej* sól, pieprz* 4 łyżki śmietany kremówki* 4 bułki pszenneBrokuły oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Marchew oczyścić, umyć i pokroić w plastry. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złocisto. Warzywa podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Dodać 5 łyżek wody. Patelnię przykryć. Warzywa dusić ok. 10 minut, następnie odstawić w ciepłe miejsce. Ser pokroić lub pokruszyć i dodać do sosu, który powstał przy duszeniu warzyw. Podgrzewać, aż ser się roztopi. Wlać mleko, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W razie potrzeby sos można zagęścić, dodając odrobinę mąki. Do sosu dodać śmietanę, następnie warzywa. Całość delikatnie wymieszać i posypać prażonymi płatkami migdałowymi.Gorące danie podawać z bułką.Źródło: Telegazeta TVP2
joly