Grudzień 13th, 2010 by Zespół Portalu www.dieta-dukan.pl
Zanim coś kupimy, a potem zjemy, warto sprawdzić czy produkt znajduje się w tabeli dozwolonych produktów dla fazy pierwszej diety Dukana. Aby świadomie i łatwo robić zakupy, w pierwszych tygodniach diety najlepiej uzbroić się w listę dozwolonych i chcianych przez nas produktów. Tabela została opracowana na podstawie trzeciej i najnowszej książki dr Pierre Dukana „Metoda doktora Dukana”. Szczegółowe informacje dotyczące fazy I oraz zasad jej dotyczących znajdują się na stronie – faza uderzeniowa.
Lista fazy uderzeniowej (fazy I) można podsumować następująco: chude mięsa i podroby, ryby i owoce morza, drób, wędliny i jajka, nabiał i napoje.
Mięsa
Dozwolone
Zakazane
Eskalopki cielęce
Antrykot
Konina
Jagnięcina
Królik
Łata
Ligawa
Wieprzowina
Pieczeń cielęca
Żeberka wołowe
Polędwica wołowa
Rostbef
Stek mielony (maks. 10% tłuszczu)
Stek wołowy
Żeberka cielęce (bez skóry)
Drób
Bażant
Gęś
Gołąb
Kaczka
Indyczę
Indyk
Kura (bez skóry)
Kurczak
Kuropatwa
Perliczka
Przepiórka
Stek ze strusia
Podroby
Nereczki cielęce
Ozorek wołowy
Ozorek cielęcy
Ozorek jagnięcy
Wątróbka cielęca
Wątróbka drobiowa
Wędliny
Suszone mięso z Grisons
Surowa szynka
Szynka wieprzowa
Szynka wędzona
Szynka z indyka
Szynka z kurczaka
Jajka
Jaja kurze
Jaja przepiórcze
Nabiał
Chude mleko
Sery żółte i wszystkie produkty z pełnego mleka
Chudy biały ser
Chudy serek wiejski
Jogurty naturalne i aromatyzowane słodzikiem bez tłuszczu
Serki homogenizowane bez tłuszczu
Serki topione w kostkach bez tłuszczu
Ryby
Barwena
Makrela w musztardzie
Czarniak
Sardynki w oleju
Dorada
ib87