jadłospis od 5 miesiąca w zwyż.doc

(691 KB) Pobierz

Zupa jarzynowa (od 5 miesiąca)

-        obrane warzywa 90 g tj. ½ małej marchewki 40 g, jeden mały ziemniak 30 g, ¼ korzenia pietruszki 15 g

-        łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego 5 g

-        2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego 5 g

-        150-200 ml wody

Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości (20-30 minut). Uzupełniamy wodą podczas gotowania. Ugotowane warzywa przecieramy przez sitko lub miksujemy, a następnie łączymy z wywarem oraz kleikiem ryżowym. Gotujemy całość mieszając dodajemy oliwę. Po schłodzeniu podajemy dziecku.

 

Zupa marchewkowa (od 5 miesiąca)

-        ½ średniej marchwi 60 g

-        mały ziemniak 30 g

-        łyżeczka oliwy lub świeżego masła 5 g

-        2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego 5 g

-        100 ml wody

Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem, najlepiej około 30 minut. Miękkie ugotowane warzywa przecieramy przez sitko lub miksujemy. Następnie łączymy z wywarem i kleikiem, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy oliwę i mieszamy. Studzimy przed podaniem.

 

Zupa marchwiowa z mlekiem (od 5 miesiąca)

-        ½ małej marchwi 100 g

-        średni ziemniak 50 g

-        kleik ryżowy 2 łyżeczki

-        maliny 25 g

-        olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek 3 g

-        lub zupka BoboVita marchwiowa z ryżem słoiczek 150g

-        preparat mlekozastępczy 2 miarki

-        woda do przygotowania preparatu 60 ml

Marchew i ziemniak obrać i bardzo dokładnie opłukać. Warzywa pokroić w drobną kostkę. Włożyć je do wrzącej wody i gotować pod przykryciem ok. 20 minut, aż staną się miękkie - w trakcie gotowania należy pamiętać o uzupełnianiu wody (dolewać wrzątek!). Miękkie warzywa zmiksować lub przetrzeć przez sitko, dodać olej i kleik i jeszcze raz krótko zagotować, stale mieszając. Przygotować preparat mlekozastępczy zgodnie z przepisem na opakowaniu i dodać do zupy. Sprawdzić temperaturę zupy przed podaniem dziecku. Samodzielnie przyrządzoną zupę można zastąpić zupką "Marchwiową z ryżem" BoboVita, do której po podgrzaniu można dodać 30 ml preparatu mlekozastępczego.

 

Zupa szpinakowa z kurczakiem (od 5 miesiąca)

-        2 - 3 łyżeczki Nestle Sinlac

-        marchewka

-        ½ pietruszki

-        szpinak (może być mrożony)

-        150 ml wody

-        50g ugotowanego kurczaka

Umyj marchewkę i pietruszkę, obierz i pokrój na drobne kawałki. Gotuj wraz ze szpinakiem na małym ogniu, aż zupka uzyska konsystencję miękkiej papki. Ugotuj kurczaka i przepuść przez maszynkę do mięsa lub rozdrobnij mikserem. Połącz z warzywami i dodaj Nestle Sinlac. Dokładnie wymieszaj.

 

Zupa warzywna z dodatkiem oliwy z oliwek (od 5 miesiąca)

-      warzywa obrane - w tym: ½ średniej marchwi, ½ ziemniaka, 1 łyżeczka pokrojonego w kostkę selera

-      ½ małego jabłka

-      1 łyżeczka kleiku ryżowego

-      1 łyżeczka oliwy z oliwek

-      szklanki wody

Warzywa i jabłko umyj, obierz ze skórki. Przygotuj ilości zgodne z recepturą. Wodę zagotuj. Wrzuć pokrojone na cząstki warzywa, ugotuj je do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem (ok. 15 minut), pod koniec dodaj jabłko. Zupę przetrzyj przez sitko, zmiksuj, dodaj oliwę z oliwek, kleik i wszystko starannie wymieszaj, a potem zagotuj. Z podanej ilości produktów powinno być ok. 180 g zupy. Jeśli nie ma, dodaj wrzącej wody.

 

Zupa wielowarzywna (od 5 miesiąca)

-      marchewka

-      ziemniak

-      150 ml wody

-      2-3 łyżki stołowe puree ryżowego Misiowy Ogródek z marchewką i groszkiem

Obierz marchewkę i ziemniaka, pokrój na drobne kawałki i następnie gotuj na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji miękkiej papki. Potem przetrzyj przez sito i dokładnie wymieszaj z puree ryżowym.

 

Zupa z brokułów (od 5 miesiąca)

-        100ml wody

-        1 łyżka gotowanych brokułów

-        1 łyżka stołowa Puree Ryżowe z ziemniakami i dynią lub 1 łyżka Nestle Sinlac

Ugotuj brokuły w wodzie do miękkości (muszą być bardzo miękkie). Włóż je do czystej wyparzonej miseczki i rozetrzyj na gładką masę łyżką. Dolej ostudzoną wodę, w której gotowałaś brokuły. Wsyp puree ryżowe lub Nestle Sinlac i dokładnie wymieszaj. Podawaj przez smoczek jak do kaszki. Nie podawaj dzieciom uczulonym na brokuły. Uwagi: starszym dzieciom do zupki dołóż kawałki nierozdrobnionych brokułów.

 

Zupa-krem jarzynowy (od 5 miesiąca)

-      1 średnia marchewka

-      120 ml wody

-      2 łyżki Misiowy Ogródek puree ryżowe z ziemniakami i dynią

-      1 łyżka oliwy

-      koperek

Marchewkę dokładnie umyj i zetrzyj na drobnej tarce, dodaj posiekany koperek i ugotuj do miękkości na małym ogniu. Dodaj Misiowy Ogródek puree ryżowe z ziemniakami i dynią i dokładnie wymieszaj. Możesz do smaku dodać oliwę.

 

Zupa-krem ziemniaczany (od 5 miesiąca)

-        1 duży ziemniak (lub 2 mniejsze)

-        1 ½ łyżki Misiowy Ogródek puree ryżowe z groszkiem i marchewką

-        1 łyżka oliwy z oliwek

Obierz ziemniak, pokrój na kawałki, a następnie gotuj na małym ogniu w niewielkiej ilości wody. Kiedy ugotuje się do miękka, dodaj oliwę, dokładnie rozetrzyj i dodaj puree ryżowe. Dokładnie wymieszaj.

 

Zupa biurowa kartoflanka (od 6 miesiąca)

-        ½ szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę

-        ½ szklanki białej części pora pokrojonej w talarki

-        1 ½ szklanki zimnej wody

-        czubata łyżka mleka modyfikowanego

Odlej pot szklanki wody na rozrobienie mleka. Na patelnię wlej tyle wody, żeby pokryte całe dno cienką warstwą. Następnie wrzuć jarzyny i duś je na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut Przełóż do garnka. dolej resztę wody. Zagotuj, gdyby jarzyny nie byty jeszcze miękkie, pogotuj jeszcze chwilę. Zmiksuj zupę. Przygotuj mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dolej do zupy, wymieszaj.

 

Zupa dyniowa (od 6 miesiąca)

-        niewielkie udko kurczaka

-        pietruszka

-        marchew

-        kawałek selera

-        kawałek pora

-        ½ kg pokrojonej w kostkę dyni

-        3 miarki Nutramigenu

Mięso umyj, oczyść, wrzuć do wrzącej wody, gotuj około 45 minut. Warzywa umyj, oskrob i obierz, pokrój w kostkę, ugotuj osobno. Mięso oddziel od kości, dodaj do zupy. Zmiksuj ją. Nutramigen rozmieszaj w niewielkiej ilości wody, wlej do zupy. Dokładnie wymieszaj zupę, podgrzej ją (nie gotuj). Możesz posypać natką pietruszki.

 

Zupa jarzynowa (od 6 miesiąca)

-      średnia marchewka

-      ½ średniego ziemniaka

-      szklanka wody

-      łyżka ugotowanego mięsa z piersi kurczaka lub indyka

Warzywa wyszoruj, obierz, dokładnie umyj, pokrój na kawałeczki. Włóż do rondelka i zalej szklanką wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa całkiem zmiękną. Jeżeli używasz kleiku ryżowego, rozrób go w odpowiedniej ilości wrzątku i dodaj do zupy już po ugotowaniu. Osobno - w wodzie bez żadnych dodatków - ugotuj mięso. Wyjmij je z wywaru. Uwaga! Niemowlęciu nie wolno podawać wywaru, ale możesz go wykorzystać np. do zupy dla reszty rodziny. Mięso drobno posiekaj i łyżkę dorzuć do zupy. Zmiksuj całość. Gdyby zupa była za gęsta, dolej odrobinę przegotowanej wody albo mleka modyfikowanego

 

Zupa jarzynowa z buraczkiem (od 6 miesiąca)

-        warzywa: ½ marchwi 30 g, ½ ziemniaka 20 g, ¼ pietruszki 20 g, ¼ buraka 20 g

-        łyżeczka świeżego masła 5 g

-        2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego 5 g

-        120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania

Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy oraz kroimy, następnie wkładamy do ugotowania do wrzącej wody na 20 minut. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko, dodajemy kleik, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy masło i studzimy.

 

Zupa jarzynowa z cielęciną (od 6 miesiąca)

-      90 g obranych warzyw, w tym: ½ małej marchwi, 1 łyżeczka pokrojonego selera, l łyżeczka pokrojonej pietruszki (można też dodać 20 g brokuł i gałązkę pokrojonego selera 10 g)

-      1 łyżeczka masła

-      2 łyżeczki kleiku ryżowego

-      ½ szklanki wody

-      20 g surowego mięsa cielęcego (po ugotowaniu dwie łyżeczki)

Warzywa umyj i obierz, a potem opłucz. Włóż do wrzącej wody i gotuj do momentu, aż będą miękkie. Mięso ugotuj oddzielnie, a następnie drobno posiekaj. Ugotowane warzywa przetrzyj przez sitko lub zmiksuj, dodaj kleik ryżowy, masło, posiekane drobno mięso. Wszystko wymieszaj i jeszcze raz zagotuj.

 

Zupa ziemniaczano - brokułowa (od 6 miesiąca)

-        2 ziemniaki

-        60 g brokułów

-        150 ml bulionu warzywnego

-        150 ml Nutramigenu

Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki. Ugotuj. W bulionie ugotuj osobno brokuły do miękkości. Odłóż kilka różyczek brokułów do dekoracji, a pozostałe zmiksuj z ziemniakami. Dolej Nutramigen. Podgrzej zupę, ewentualnie rozcieńcz wywarem z brokułów do odpowiedniej konsystencji. Przybierz odłożonymi różami.

 

Zupa-krem z kalafiora (od 6 miesiąca)

-        łyżeczka masła

-        ½ łyżeczki oliwy

-        ¼ niedużej cebuli

-        ½ niewielkiego kalafiora

-        ½ małego selera

-        szklanka wody

Seler wyszoruj, obierz i pokrój w kostkę. Kalafior umyj, obejrzyj dokładnie, czy nie ma w nim nieproszonych gości (np. liszek), i podziel na małe różyczki. Cebulę posiekaj. Spory garnek ustaw na małym ogniu. Wrzuć do niego masło, gdy się roztopi, dodaj oliwy. Wrzuć jarzy­ny, zamieszaj i duś bez przykrycia przez 5-10 minut, często mieszając. Wlej szklankę wrzątku. Przykryj garnek i gotuj jeszcze przez 15 minut. Zmiksuj i podaj.

 

Zupa-krem z marchewki i ziemniaka (od 6 miesiąca)

-        2 średniej wielkości ziemniaki

-        3 marchewki

-        łyżeczka oliwy z oliwek

-        70 ml Nutramigenu

-        30 ml wody

Ziemniaki umyj, obierz ze skórki, marchewkę umyj i oskrob. Warzywa pokrój w kostkę, wsyp do wrzącej wody, gotuj około 15 minut. Zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Dodaj Nutramigen, wlej łyżeczkę oliwy z oliwek.

 

Zupa-krem z ziemniaków i brokułów (od 6 miesiąca)

-      obrane warzywa - ok. 120 g, w tym: 1 średni ziemniak, 2-3 różyczki brokułów

-      1 łyżeczka świeżego masła

-      ⅓ szklanki wody

Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Zagotuj wodę, włóż cząstki ziemniaka, gotuj do miękkości na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj opłukane cząstki brokułów. Miękkie jarzynki zmiksuj lub przetrzyj przez grube plastikowe sitko, dodaj masło, zagotuj. Posiłek można wzbogacić pod względem wartości odżywczych, dodając ugotowane chude mięso (dwie łyżeczki na jedną porcję).

 

Zupa z dyni (od 7 miesiąca)

-        marchewka

-        pietruszka

-        biały kawałek pora

-        ziemniak

-        ¼ małego selera

-        50 g dyni

-        spory ziemniak

Wyszoruj i oskrob marchewkę i pietruszkę. Obierz seler, dynię i ziemniaka. Umyj pora. Pokrój jarzyny na kawałki, zalej szklanką wrzątku i gotuj, aż zmiękną. Zmiksuj zupę.

 

Zupa kartoflanka (od 7 miesiąca)

-        ½ szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę

-        ½ szklanki pokrojonej białej części pora

-        1½ szklanki zimnej wody

-        mleko modyfikowane

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin