SURÓWKI.doc

(25 KB) Pobierz
Surówka z kapusty pekińskiej

 

Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:

- 1/2 kapusty pekińskiej
- zielony ogórek
- duży pomidor
- pół świeżej czerwonej papryki
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- majonez, sól, pieprz

Jak przyrządzić:

1.      Kapustę kroimy, płukamy, kładziemy na durszlak, aby obciekła z wody. 2. Ogórka kroimy w plastry. 3. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w plastry. 4. Paprykę kroimy w paski. 5. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy kilka łyżek majonezu i doprawiamy do smaku.

 

 

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

1 mała kapusta czerwona
2-3 jabłka
1 cebula
pieprz,sól
ocet lub kwasek cytrynowy
olej lub oliwa

Jak przyrządzić:

Kapustę posztkować i ugotować w wodzie z dodatkiem octu ,/lekko osolic./ do miekkości.Ostudzić.Jabłko obrać i zetrzeć na tarce,cebule pokroić wdrobna kostke, wymieszać razem z kapustą,doprawić solą ,pieprzem i oliwą.

 

 

 

 

Sałatka  gyros

Składniki:

Jedna duża pierś kurczaka
Dwie mniejsze cebule
Mała kapusta pekińska
Dwa ząbki czosnku
Puszka kukurydzy
Czerwona papryka
Przyprawa gros
Oliwa do smażenia

Sos: 1 duży jogurt naturalny
3 łyżki majonezu
5-8 ząbków czosnku
1 łyżka ketchupu
sól
ostra papryka
woda

Jak przyrządzić:

Na patelni, na oliwie zeszklić cebule pokrojone w drobniutką kosteczkę. Następnie dorzucić do patelni pokrojona na mniejsze kawałki pierś z kurczaka i obtoczoną w przyprawie gyros. Smażyć do zarumienienia. Do miski wrzucić: poszarpaną w paseczki kapustę pekińską, pokrojona w kosteczkę paprykę, puszkę kukurydzy oraz posiekany czosnek. Wymieszać składniki. Dodać zawartość patelni, uprzednio odsączając tłuszcz z kurczaka na papierowym ręczniku. na koniec połączyć wszystko z kilkoma łyżkami sosu czosnkowego, który robi się przez połączenie wszystkich składników z wyciśniętym czosnkiem.

Sałatka z pieczarek

Składniki:

0,5 kg pieczarek
1 puszka czerwonej fasoli
1 duży por
2-3 łyżki majonezu
pieprz ,sól

Jak przyrządzić:

Pieczarki umyc i pokroić w plastry,obgotowac w osolonej wodzie.Por drodno pokroić i zaparzć wrzątkiem.Pieczarki,por i czerwoną fasolę z puszki połączyć razem,wymieszać ,dodać majonez osolić i opieprzyć do smaku.

 

Sałatka Gyros warstwowa

Składniki:
• kapusta pekińska
• majonez
• ketchup
• przyprawa gyros "Kotanyi"
• pomidory obrane ze skórki
• kukurydza
• mięso mielone (może być drobno pokrojony filet z kurczaka lub karkówka)

Sposób przyrządzenia:
Mięsko podsmażyć z przyprawą Gyros. Odstawić do ostygnięcia. Następnie drobno poszatkować kapustę i wsypać warstwę do miski. Na kapustę kładziemy kleksy majonezu i kleksy ketchupu (nie przesadzić z ilością). Następnie sypiemy warstwę kukurydzy, na to obrane pomidorki pokrojone w kostkę. Dalej podsmażone mięsko. Na to znów pomidorki, kukurydza i posiekana kapusta. Na koniec znów kleksy majonezu i ketchupu.

 

 

3 piersi z kurczaka (pojedyncze) pokroić w kostkę, dodać 3 łyżki przyprawy gyros, obsmażyć, wystudzić.

W salaterce układamy warstwy:
piersi z gyros,
keczup pikantny lub łagodny,
ogórek kiszony lub konserwowy (4 sztuki pokrojone w kostkę),
majonez,
kukurydza (1 puszka),
keczup,
4 cebule posiekane w drobną kostkę,
majonez,
kapusta pekińska pokrojona w drobne paski.

Wierzch można udekorować natką pietruszki lub pomidorem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin