Surówka z kapusty pekińskiej
Składniki:
- 1/2 kapusty pekińskiej- zielony ogórek- duży pomidor- pół świeżej czerwonej papryki- 3 łyżki kukurydzy konserwowej- majonez, sól, pieprz
Jak przyrządzić:
1. Kapustę kroimy, płukamy, kładziemy na durszlak, aby obciekła z wody. 2. Ogórka kroimy w plastry. 3. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w plastry. 4. Paprykę kroimy w paski. 5. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy kilka łyżek majonezu i doprawiamy do smaku.
Surówka z czerwonej kapusty
1 mała kapusta czerwona2-3 jabłka1 cebulapieprz,sólocet lub kwasek cytrynowyolej lub oliwa
Kapustę posztkować i ugotować w wodzie z dodatkiem octu ,/lekko osolic./ do miekkości.Ostudzić.Jabłko obrać i zetrzeć na tarce,cebule pokroić wdrobna kostke, wymieszać razem z kapustą,doprawić solą ,pieprzem i oliwą.
Sałatka gyros
Jedna duża pierś kurczakaDwie mniejsze cebuleMała kapusta pekińskaDwa ząbki czosnkuPuszka kukurydzy Czerwona papryka Przyprawa gros Oliwa do smażenia Sos: 1 duży jogurt naturalny 3 łyżki majonezu 5-8 ząbków czosnku 1 łyżka ketchupusól ostra papryka woda
Na patelni, na oliwie zeszklić cebule pokrojone w drobniutką kosteczkę. Następnie dorzucić do patelni pokrojona na mniejsze kawałki pierś z kurczaka i obtoczoną w przyprawie gyros. Smażyć do zarumienienia. Do miski wrzucić: poszarpaną w paseczki kapustę pekińską, pokrojona w kosteczkę paprykę, puszkę kukurydzy oraz posiekany czosnek. Wymieszać składniki. Dodać zawartość patelni, uprzednio odsączając tłuszcz z kurczaka na papierowym ręczniku. na koniec połączyć wszystko z kilkoma łyżkami sosu czosnkowego, który robi się przez połączenie wszystkich składników z wyciśniętym czosnkiem.
Sałatka z pieczarek
0,5 kg pieczarek1 puszka czerwonej fasoli1 duży por2-3 łyżki majonezupieprz ,sól
Pieczarki umyc i pokroić w plastry,obgotowac w osolonej wodzie.Por drodno pokroić i zaparzć wrzątkiem.Pieczarki,por i czerwoną fasolę z puszki połączyć razem,wymieszać ,dodać majonez osolić i opieprzyć do smaku.
Składniki: • kapusta pekińska • majonez • ketchup • przyprawa gyros "Kotanyi" • pomidory obrane ze skórki • kukurydza • mięso mielone (może być drobno pokrojony filet z kurczaka lub karkówka) Sposób przyrządzenia: Mięsko podsmażyć z przyprawą Gyros. Odstawić do ostygnięcia. Następnie drobno poszatkować kapustę i wsypać warstwę do miski. Na kapustę kładziemy kleksy majonezu i kleksy ketchupu (nie przesadzić z ilością). Następnie sypiemy warstwę kukurydzy, na to obrane pomidorki pokrojone w kostkę. Dalej podsmażone mięsko. Na to znów pomidorki, kukurydza i posiekana kapusta. Na koniec znów kleksy majonezu i ketchupu.
3 piersi z kurczaka (pojedyncze) pokroić w kostkę, dodać 3 łyżki przyprawy gyros, obsmażyć, wystudzić. W salaterce układamy warstwy: piersi z gyros, keczup pikantny lub łagodny, ogórek kiszony lub konserwowy (4 sztuki pokrojone w kostkę), majonez, kukurydza (1 puszka), keczup, 4 cebule posiekane w drobną kostkę, majonez, kapusta pekińska pokrojona w drobne paski. Wierzch można udekorować natką pietruszki lub pomidorem.
jkl32