Zapiekanka pieczarkowa.rtf

(6 KB) Pobierz
Zapiekanka pieczarkowa

Zapiekanka pieczarkowa

 

Składniki:

30 dag pieczarek

1-2 łki oleju

2 cebule

1-2 ząbki czosnku

po jednej papryce czerwonej, zielonej i żółtej

4-8 jaj

2 pomidory

łka koncentratu pomidorowego

łeczka suszonego oregano lub majeranku

l

pieprz

 

Olej rozgrzej na patelni i na małym ogniu smaż plasterki cebuli, i rozgnieciony czosnek, póki nie zmiękną. Wtedy dodaj pokrojoną w paski paprykę i ją też smaż do miękkości (nie rumień). Włóż pokrojone pieczarki, pomidory i koncentrat. Dopraw to ziołami, solą i pieprzem i duś razem przez 2-3 minuty. Całość podziel na 4 porcje i ułóż w oddzielnych żaroodpornych naczyniach lub w jednym dużym. Zrób wgłębienia na jaja i ostrożnie je wbij. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C na 12-15 minut lub do momentu, gdy jaja się zetną.

 

Podawaj na gorąco z chrupkim pieczywem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin