Grysikowiec.doc

(28 KB) Pobierz
Grysikowiec

                     Grysikowiec

 

Składniki

 

Ciasto:
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
2 jaja
0,5 słoika miodu ( ok. 190 g)
2 łyżeczki sody
3/4 kg. mąki pszennej


Masa:

litr mleka
1 szklanka kaszy manny (błyskawicznej)
2 żółtka
1 szklanka cukru
10 dag zmielonych orzechów
kostka masła

Dodatkowo:

słoik powideł śliwkowych

Polewa czekoladowa:

2 łyżki kakao
2 łyżki margaryny
5 łyżek cukru
4 łyżki mleka

 

Wykonanie:

 

Ciasto:

 z podanych składników zarobić ciasto , podzielić na 3 części , upiec osobno placki na złoty kolor w temp 180 st.

 

Masa:

Mleko zagotować z cukrem , wsypać grysik , miksować , pod koniec dodac żółtka, zagotować .
Odstawić do wystygnięcia
Utrzeć masło , dodawać po łyżce masy grysikowej i zmielone orzechy . Do smaku

można dodać odrobinę spirytusu

Polewa czekoladowa:


Wszystkie składniki włożyć do garnuszka, gotować

około 6-7 minut aż polewa będzie gęsta ( mieszać od czasu do czasu ) . Gorącą polewą polać ciasto



Przełożenie:

placek - połowa powideł - połowa masy grysikowej-placek- reszta powideł- reszta masy grysikowej -placek- polewa czekoladowa
można posypać kokosem

To ciasto najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień .

 

 

                                

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin