Czas : 30 minut + czas na zastygnięcie galarety
Składniki :3 duże plastry szynki konserwowej3 jajkaszczypta soliszczypta pieprzu mielonego1 łyżeczka majonezu½ litra rosołu drobiowego ( lub wołowego )groszek konserwowymarynowane warzywa ( niekoniecznie )4 łyżeczki żelatyny
Ugotować jajka na twardo , obrać , rozetrzeć na miazgę z majonezem . Doprawić solą .Posmarować plastry szynki pastą jajeczną .Zwinąć ruloniki . Każdy przekroić ostrym nożem na 3 części . Ułożyć w pojemniczku. Obłożyć groszkiem i warzywami . Namoczyć żelatynę w kilku łyżkach zimnej wody i rozpuścić ją we wrzącym rosole . Doprawić rosół pieprzem .Lekko ostudzić i takim zalać delikatnie ruloniki szynki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia .Podawać z octem , cytryną , chrzanem – jak kto lubi .
sewulka