CO WOLNO A CZEGO NIE WOLNO JEŚĆ w ramach diety odchudzającej
Produkty dozwolone bez ograniczeń
Produkty dozwolone w ograniczonej ilości
Produkty zakazane
Woda mineralna nie lub naturalnie gazowana
Świeże soki owocowe
Kawa, herbata - bez cukru (można ze słodzikiem)
Soki owocowe konserwowane (bez cukru)
Wszelkie spłodzone napoje, coca-cola
Słodzone soki owocowe, kompoty
Cukier i wszelkie produkty słodzone
Słodkie wypieki, ciasta, torty, herbatniki
Czekolada czarna, gorzka 2 - 3 kosteczko
Lody, desery, batony
Pieczywo z mąki pełnego przemiału - razowe
Pumpernikiel, pieczywo chrupkie
Bułki, rogaliki, pieczywo słodkie np. chałka
Pieczywo jasne - pszenne i żytnie
Makarony al. dente
Kluski i makarony z białej mąki
Ryż dziki indiański
Ryż brunatny
Ryż biały, ryż dmuchany
Otręby, kiełki zbożowe
Kasza gryczana, jęczmienna
Kasza manna, kasze ?białe"
Płatki owsiane
Kukurydza, pop corn, corn flakes
Ziemniak - 1 średni
Ziemniaki, frytki, chipsy
Krakersy, słone paluszki
Wszystkie owoce z wyjątkiem:
Mandarynki, pomarańcze, słodkie gruszki
Banany, melony
Rodzynki, śliwki i inne owoce suszone
Figi, daktyle
Wszystkie warzywa - surówki i kiszone
Marchew i buraki gotowane jako dodatek do innej jarzyny.
Marchew gotowana, buraki gotowane - jako jarzynka w większej ilości
Groszek zielony, fasolka szparagowa soczewica, soja.
Groch, fasola, soja.
Bób
Chude wędliny (szynka)
Chude mięso - gotowane , z grila
Ryby (o niskiej zawartości tłuszczu)
Frutti di mare
Tłuste wędliny (np. baleron), kiełbasy, mielonka
Mięso lekko poprzerastane tłuszczem
Chudy pasztet
Węgorz wędzony, makrela (inne tłuste ryby)
Tłusty boczek, słonina
Pasztetowa, wątrobianka, tłusty pasztet
Mięsa i ryby smażone - panierowane w bułce
Mleko zubożone w tłuszcz 2%
Biały ser niskotłuszczowy
Kefir, jogurt
Jogurty owocowe , miksowane serki z owocami własnoręcznie przygotowane - bez cukru.
Mleko pełnotłuste
Biały ser tłusty
Sery żółte
Maślanka
Jaja (do 7. szt./tydzień)
Śmietana
Jogurty owocowe słodzone (kupowane)
Koktajle mleczne słodzone.
Owocowe serki homogenizowane słodkie
Sery pleśniowe.
Oleje roślinne
Masło, margaryna
Smalec, ceres
Majonez
Tłuste sosy
Wina, zwłaszcza czerwone wytrawne
(koniak, wódka - rzadko i niewiele)
Piwo, tzw. drinki
kiciamiau