Mufinki z białą czekoladą i orzechami
Mufinki to ulubione wypieki mojej córki, która chyba bardziej od jedzenia, lubi pomagać w ich przygotowaniu. Sieka czekoladę, miesza ciasto i układa papierowe papilotki w foremkach. Być może przygotowanie mufinków podoba jej się właśnie dlatego, że może mieć wpływ na to, jak będą wyglądały i czym zostaną udekorowane.Lubię używać do wypieków białej czekolady, ponieważ po upieczeniu w smaku przypomina karmel.Mufinki z białą czekoladą i orzechami włoskimi2 szklanki mąki2/3 szkl jasnego brązowego cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1 szklanka mleka100 g masła, roztopionego i ostudzonego1 jajko1 cukier waniliowy2 tabliczki (200 g) białej czekolady, drobno posiekanej1 szkl orzechów wloskich, drobno posiekanychPiekarnik nagrzać do temp. 200 st C.Formę na mufinki wysmarować masłem lub wyłożyć papierowymi papilotkami.W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól.W drugiej misce połączyć mleko, masło, jajko i wanilię. Połączyć z suchymi składnikami, wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.Dodać czekoladę i orzechy.Masą wypełniać foremkę mufinkową.Wstawić do gorącego piekarnika i piec 20 minut.Smacznego!
grzesiek0023