Sernik Cafe au Lait
Kolejny sernik. Kawowy. Moim zdaniem powinien być polany mleczną czekoladą, ale niestety nie miałam jej na stanie. Jak dla mnie powinien mieć więcej słodyczy, ale ja jestem zwolennikiem dosyć słodkich serników.Sernik Cafe au LaitSpód:1,5 szkl pokruszonych ciasteczek (użyłam digestive Lu)1/4 szkl brązowego cukru1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej1/2 łyżeczki cynamonu1/3 szkl rozpuszczonego masłaMasa serowa:2 łyżki mleka1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej2 łyżki miękkiego masła750 g kremowego sera2/3 szkl cukru pudru4 jajka1/4 szkl mleka1/3 szkl orzechów laskowych - uprażonych lekko w piekarniku i drobno posiekanych2 łyżki likieru kawowego (użyłam Sheridan)Spód:Ciasteczka pokruszyć w malakserze, dodać pozostałe składniki. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować lekko masłem. Wsypać okruszki i ugnieść lekko palcami tak, by powstał gładki spód. Schłodzić w lodówce.Masa serowa:W garnuszku rozgrzać 2 łyżki mleka, kawę i masło do czasu aż masło się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.W dużej misce ubić ser i cukier przez 3 minuty. Dodawać po 1 jajku. Dodać mleko, orzechy, likier i rozpuszczoną miksturę z garnuszka. Wlać na schłodzony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C 45-55 minut do czasu aż wierzch się przyrumieni. Studzić przez minimum 2 godziny. Najlepiej jeść następnego dnia.Smacznego!
You might also like:
grzesiek0023