Pieczenie kruchych ciasteczek
Nie ma nic przyjemniejszego niż wspólne pieczenie ciasteczek. Wszystkie dzieci, jakie znam, chętnie w tym uczestniczą i wbrew pozorom kuchnia nie przypomina później pobojowiska (szczerze mówiąc, sama robię w kuchni większy bałagan). Wszystko to odpowiednia organizacja stanowisk pracy ;-) Moja córeczka na hasło "ciasteczka", przynosi ze swojego pokoju swój mini-wałek i fartuszek i chętnie wykonuje wszystkie czynności począwszy od wrzucania składników do malaksera, na pudrowaniu gotowych ciasteczek kończąc.Czasem dziwi mnie to, że nie nudzi jej się po dzięsieciu minutach i wykrawa ciasteczka do końca. Może to zasługa 100 foremek, przecież każdą z nich trzeba wykorzystać :-)Od dawna korzystam z niezawodnego przepisu Nigelli na ciasteczka wykrawane, które po upieczeniu można dowolnie ozdobić. Przyznam, że najbardziej lubię jednak je w wersji bez ozdób.Z podanego przepisu wychodzi ok. 60 ciaasteczek.Kruche ciasteczka175 g miękkiego masła200 g cukru pudru2 duże jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii400 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka soliPiekarnik nagrzać do 180 st C.2 duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia.Z podanych składników zagnieść ciasto. Ja korzystam przy tym z malaksera - po prostu wrzucam do niego wszystkie składniki i miksuję je krótko, do czasu powstania gładkiej masy - trwa to 1-2 minuty.Następnie dzielę ciasto na porcje, wałkuję na grubość ok 1/2 cm i wykrawam ciasteczka. Ciasteczka układam na blaszkach i piekę 8-12 minut.ENGLISH PLEASEBaking the butter cut-out biscuits.I like to bake with my little daughter. All children I know, like to participate in kneading, cutting and baking. When I mention "biscuits", my daughter goes to her room and comes back with a little wooden rolling pin. She doesn't make bigger mess in the kithen than I do so I let her participate in baking as often as she wants to. She does everything from putting the ingredients to a mixing bowl till decorating the baked biscuits with the icing sugar. Sometimes I'm wondering why she doesn't get bored with it because she's just three years old...Today we have done 60 butter cut-out biscuits.Recipe: Nigella Lawson175 g soft unsalted butter200 g caster sugar2 large eggs1 teaspoon vanilla extract400 g plain flour1 teaspoon baking powder1 teaspoon saltPreheat the oven to 180 'C.Cream the butter and sugar together until pale and moving towards moussiness, then beat in the eggs and vanilla.Add flour, baking powder and salt. Mix gently but surely.Halve the dough, form into fat discs, wrap each half in clingfilm and rest in the fridge for at least 1 hour.Sprinkle a suitable surface with flour, then roll the disc out to a thickness of about 1/2 cm.Cut into shapes, dipping the cutter into flour as ou go, and place the biscuits a little apart on the baking sheets.Bake for 8-12 minutes. Cool on a rack.
You might also like:
grzesiek0023