Muffiny z podwójną czekoladą, bananami i espresso
Jest coś magicznego w dzieleniu ciepłego mufina na pół.Kawałek dla Ciebie, kawałek dla mnie.Chcesz mleka czy herbaty?Codzienne rytuały stawiania garnuszka na płycie, gotowania kaszy, pakowania pudełka na drugie śniadanie.Rytuały, które można wykonywać z zamkniętymi oczami.Nadają życiu rytm, jak tykanie zegara.Muffiny z podwójną czekoladą, bananami i espressoDouble chocolate banana espresso muffins12 muffinów, z książki "Baked"Źrodło przepisu: Chocolate Shavings1 1/2 szklanki* dojrzałych bananów (ok. 4 bananów średniej wielkości)1/2 szkl cukru1/4 szkl cukru trzcinowego złocistego1/2 szkl masła, topionego1/4 szkl pełnego mleka1 duże jajko1 1/2 szkl mąki2 łyżeczki mocnego espresso1 1/2 łyżeczki sody1 łyżeczka soli85 gram czekolady mlecznej, połamanej na małe kawałki85 g czekolady gorzkiej, połamanej na małe kawałkiPiekarnik nagrzać do 175 st C. Formę do mufinów spryskać olejem.W średniej misce wymieszać rozgniecione widelcem banany, cukier, masło, espresso, mleko i jajko.W innej misce wymieszać mąkę, sól i sodę. W środku mieszanki zrobić dołek i wlać do niego masę z bananów, delikatnie mieszając. Dodać czekoladę, wymieszać łyżką.Wypełnić formę mufinową masą do 3/4 wysokości formy. Piec 20-25 minut, do czasu aż drewniany patyczek wbity w środek mufina, będzie suchy. Kiedy się upieką, wyjąć z formy i studzić na kuchennej kratce.Mufiny można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 dni.Smacznego!E N G L I S H: (This is for you, Bev!!!)Double chocolate banana espresso muffinsRecipe taken from: Chocolate ShavingsRecipe, for 12 muffins, adapted from the Baked Cookbook1 1/2 cups of mashed ripe bananas (about 4 medium-sized bananas)1/2 cup of granulated sugar1/4 cup firmly packed light brown sugar1/2 cup (1 stick) of unsalted butter, melted1/4 cup of whole milk1 large egg1 1/2 cup of all-purpose flour2 teaspoon of strong espresso1 1/2 teaspoons baking soda1 teaspoon of salt3 ounces of milk chocolate, cut in small pieces3 ounces of bittersweet chocolate, cut in small piecesPreheat oven to 350F. Spray a muffin tin with cooking spray.In a medium bowl, stir in the banana, sugars, butter, espresso, milk and egg.In another medium bowl, whisk together the flour, baking soda and salt. Make a well in the middle of the bowl and gently add in the banana mixture. Stir into just combined. Gently fold in the chocolates.Fill each muffin tin about three quarters full and bake for about 20-25 minutes or until a toothpick inserted in the center of the cupcake comes out clean. Once cooked, move muffins to a cooking rack. The muffins can be stored in an air tight container for up to two days. Enjoy!*użyłam szklanki o poj. 200 ml
You might also like:
grzesiek0023