Lavender biscuits
Czy trzeba coś dodać? Chyba tylko filiżankę dobrej herbaty...175g miekkiego masla2 lyzki swiazych kwiatow i lisci lawendy, drobno posiekanych (lub jedna niepelna lyzka suszonych kwiatow)100g mialkiego cukru (caster)225g zwyklej maki25g demeraryPrzygotowuje 3 duze blachy do pieczenia ciastek smarujac je niewielka iloscia oleju.Ubijam maslo z lawenda, dodaje cukier, nadal ubijajac. Potem make...wszystko mieszam, zagniatam krotko, az ciasto stanie sie gladkie.Dziele ciasto na dwie czesci i z kazdej formuje walek...ok 15cm dlugi.Rozsypuje demerare na tacce i wykladam na nia walki, obracam, aby dokaldnie pokryc je cukrem. Zawijam walki w folie i chlodze, az stwardnieja.Rozgrzewam piec do 160C. Kazdy walek dziele na 20 plastrow, ktore ukladam na blachach. Pieke 15-20min, az beda delikatnie brazow na brzegach.Przepis Tatter. Dziękuję!
grzesiek0023