Lody szafranowo-miodowe
Od kiedy spróbowalam solonych lodow karmelowych Davida Lebovitza, juz zadne inne nie smakują mi tak samo...W tych zaintrygowal mnie przepis, poniewaz bardzo lubie polaczenie miodu i szafranu. Nastepnym razem dodam do nich odrobine zielonego kardamonu.Na pewno nie sa to lody dla tych, ktorzy nie przepadaja za goracym mlekiem z miodem, poniewaz smak tego ostatniego jest tu bardzo wyczuwalny.500 ml mleka1/4 łyżeczki nitek szafranu4 żółtka150 g miodu (lawendowego, akacjowego)150 ml śmietany 36%Zagotować mleko z szafranem. Odstawić na kilka minut.Ubić żółtka, dodając miód, następnie śmietanę i na końcu gorące mleko.Przelać miksturę z powrotem do garnka i delikatnie podgrzać w garnku, ale uważać, żeby się nie zagotowało (Claudia radzi wstawić garnek z lodami nad garnek z gotująca się wodą) nieustannie mieszając. Jak trochę zgęstnieje, odstawić do ostygnięcia. Przelać do maszynki do lodów lub pojemnika. Zamrażać minimum 5 godzin.Smacznego!
You might als
grzesiek0023