Spód:
- 1 szklanka mąki- 80g masła- 1 łyżka śmietany kwaśnej- 1 cukier
waniliowy- 2 łyżki miodu- 1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiszkopt:
- biały - na tortownicę 20 cm średnicy do przekrojenia na 2 placki ( ja piekłam z 3 małych jaj)- likier kokosowy ( ja używam ”Malibu” mojego przepisu) lub wódka
Krem budyniowy kakaowy:
- 300 ml mleka- 1 budyń czekoladowy- 1 cukier waniliowy- 100g Kasi- 2 łyżki cukru- 1/3 szklanki kakao
Krem śmietanowy kokosowy:
- 250 ml śmietanki kremowej- 1 śmietanfix- 2 – 3 łyżki cukru pudru- kilka kropli aromatu śmietankowego - 80g wiórków kokosowych- 50 ml likieru kokosowego ( ja używam ”Malibu” mojego przepisu) lub wódki
Krem śmietanowy cappuccino:
- 250 ml śmietanki kremowej- 1 śmietanfix- 2 łyżki cukru pudru- 2 saszetki cappuccino orzechowego lub kawy 3w1 Mccoffee Strong Orzechowej
Dekoracja:
- 20g wiórków kokosowych- 2 garści drobno posiekanych orzechów
ziemnych- kilka orzeszków ziemnych całych- 5 łyżek kremu kakaowego
Na początku pieczemy biszkopt i odkładamy go do ostygnięcia. Gdy wystygnie przekrawamy na 2 placki i nasączamy je szczodrze likierem kokosowym. Następnie siekamy z mąką, proszkiem i cukrem margarynę. Dodajemy miód i śmietankę i szybko zagniatamy ciasto kruche. Formujemy z niego kule i wkładamy na ½ godziny do lodówki. W tym czasie gotujemy budyń czekoladowy i studzimy go. Tą sama blaszkę, w której piekliśmy biszkopt wygniatamy ciastem kruchym, nakłuwamy widelcem
i pieczemy 30 minut w piekarniku. Studzimy ciasto. Gdy spód stygnie z masła, 2 łyżek cukru i cukru waniliowego ucieramy puszysty krem. Do kremu po 1 łyżce wcieramy zimny budyń na zmianę z kakao. Wkładamy gotowy krem do lodówki.Teraz na krem kokosowy ubijamy 250 ml śmietanki na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem oraz aromatem śmietankowym. Wiórki zalewamy likierem i odstawiamy aż cały wchłoną. Sztywna śmietankę mieszamy z wiórkami kokosowymi.Na krem cappuccino ubijamy pozostałą śmietankę z reszta składników na sztywno.Na paterze kładziemy spód kruchy. Smarujemy go kremem kakaowym. Pozostawiamy do dekoracji 5 łyżek kremu. Przykrywamy krem pierwszym plackiem biszkoptowym.
Następnie nakładamy:
cały krem kokosowy i przykrywamy drugim plackiem biszkoptowym. Wierzch i boki torciku smarujemy kremem cappuccino. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi i lekko je wklepujemy w krem. Na wierzch sypiemy posiekane orzeszki i również je wklepujemy w krem.
botom