Muffiny jagodowe
Autor: Kulinarny Atlas Świata
Składniki:- 12 łyżeczek masła- 1/2 kg mąki- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia- 3/4 łyżeczki soli- 3/4 łyżeczki sody- 40 dag brązowego cukru- 2 jajka- 250 ml maślanki- 1 łyżka skórki pomarańczowej- 40 dag mrożonych jagód Sposób przyrządzania:Piekarnik nagrzej do 180°C. Nasmaruj grubo masłem dołki formy na muffinki (wybierz formę na 12 ciastek). Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i cukrem. Jajka ubij trzepaczką, dodaj maślankę i skórkę pomarańczową. Płynne składniki połącz z sypkimi i wymieszaj. Dodaj mrożone jagody i znowu wymieszaj. Wypełnij masą foremki do 2/3 wysokości. Piecz 30 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe (nie może oklejać patyczka)
karolinkaaaa91