JACUŚ.pdf

(136 KB) Pobierz
NOWE PRZEPISY SIOSTRY ANASTAZJI
JACUŚ
Ciasto kakaowe
25 dkg margaryny
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Margaryną, mleko, kakao i cukier zagotować i przestudzić. Następnie dodać mąkę, żółtka,
proszek do pieczenia. Z białe ubić pianę i lekko wymieszać.
Ciasto kokosowe :
4 białka
15 dkg cukru kryształu
15 dkg kokosu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić z cukrem, dodać kakao, mąkę i proszek do pieczenia.
Na blaszkę kłaść kupkami, na przemian: kakaowe i kokosowe. Upiec. Po upieczeniu
przekroić na 2 placki.
Biszkopt
Upiec cienki, jasny biszkopt.
Krem
1/2 litra mleka
1 cukier waniliowy
5 łyżek cukru kryształu
4 żółta
po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
3 batony “Jacek”
3 łyżki słodkiego mleka
25 dkg masła.
Batony Jacka rozpuścić w odrobinie mleka. Z reszty mleka, cukru waniliowego, cukru
kryształu, żółtek i mąki ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony
budyń i przestudzone batony.
Przełożenie ciasta:
Ciasto kakaowo-kokosowe - krem - biszkopt - km - ciasto kakaowo-kokosowe - polewa.
38560810.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin