Tiramisu.doc

(103 KB) Pobierz

Tiramisu – składniki

 

1 kg mascarpone

8-10 żółtek

200 g cukru pudru

150 ml amaretto

400 g biszkoptów (2 opakowania firmy San)

800 ml mocnej ostudzonej kawy

 

 

Tiramisu - sposób przygotowania

Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem na bardzo gładką masę. Dodać stopniowo mascarpone, ubijając, aż krem zgęstnieje. Kawę połączyć z amaretto i wlać do miski. Połowę biszkoptów moczyć krótko w kawie, tak żeby nasiąkły, ale się nie rozpadały. Ułożyć je na dnie formy, posypać lekko kakao, następnie rozsmarować połowę kremu, posypać lekko kakao, znów warstwa namoczonych biszkoptów, kakao i druga połowa kremu.

Można podawać od razu, ale lepiej wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przed podaniem posypać kakao po wierzchu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin